régi idők ízei

2021.04.25. 10:34

A párlatkészítés nem más, mint alkotás

Szabados Imre 30 fokos rózsalikőrje ezüstérmet érdemelt a Destillata nemzetközi párlatversenyen.

Fotó: Szabados Imre-archív

Bizonyára többen próbálkoztak már pálinka előállításával, azonban kevés olyan magyarról hallani, aki határon túli sikereket is elért volna a főztjével. Szabados Imre hajdúdorogi lakos joggal lehet büszke magára, ugyanis az idei osztrák Destillata nemzetközi párlatversenyen a szakmai zsűri úgy vélte, kiérdemelte az ezüstérmet. A megyénkbeli férfi a párlatkészítés fortélyait nem árulta el, azonban megkeresésünkre elmondta, számára a pálinkafőzés nem más, mint alkotás.

Nem régóta készít pálinkát; néhány éve annak, hogy kigondolta, a kertjében található gyümölcsfák terméseiből valami maradandót kellene előállítania.

– Párlatkészítéssel 2016 óta foglalkozom. Egy hirtelen ötletből adódóan vásároltam egy pálinkafőző berendezést, majd elsajátítottam minden fontos tudnivalót, ami ahhoz kell, hogy saját receptúra szerint pálinkát főzzek. Elkezdtem 2018-ban egy OKJ-s tanfolyamot, majd 2019-ben megszereztem a mestervizsgát. Az elmúlt néhány évben számtalan országos versenyen vettem részt, és mondhatni, igencsak jól szerepeltem. Elégedett vagyok az eredményeimmel, azonban nem csak az érem, illetve az elismerés számít – fogalmazott a Naplónak.

Fotó: Szabados Imre-archív

Izgalom, kikapcsolódás

– Nagyon szeretek versenyekre járni, hiszen hasonló érdeklődésű emberekkel találkozom, mint amilyen jómagam is vagyok. Többen azt hihetik, a pálinkafőzés többnyire arról szól, hogy jól mulassunk, pedig ez egyáltalán nincs így. Olyan ez, mint egy főzőverseny: megálmodjuk, majd megalkotjuk! Továbbá ne menjünk el amellett sem, hogy versenyről van szó, mely alatt kikapcsolódunk, és persze tele van izgalommal. Fontosnak tartom, hogy olyasvalamivel kínáljam meg a rokonaimat, ismerőseimet, amiben tudom, milyen hozzávalók vannak, illetve hogyan készült. Csak egy cél lebeg a szemem előtt: hogy visszahozzam a régi idők ízeit – mondta.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában