Kisebb kár a mezőgazdaságban

2021.04.23. 16:11

A jégkármérséklő rendszer védi a teljes lakosságot is

Fenntartása nem igényel további gazdálkodói befizetést.

20200420 Ják Jégkár elhárító berendezés, Boda Zsolt, termelő. Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Forrás: SZP/VN-archív

Fotó: Szendi Péter

A tavaszi fagy mellett a késő tavaszi és nyári jégesők is tetemes kárt okozhatnak a mezőgazdaságban. Megyénkre, de mondhatni, országos viszonylatban is megnyugtató, hogy országos lefedettségű védekezési rendszer Európán belül csak Magyarországon üzemel a jég ellen. Az országos jégkármérséklő rendszert a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara üzemelteti, finanszírozása az Agrárminisztérium segítségével, a mezőgazdasági kár­enyhítési alapból történik.

A rendszer nemcsak az agráriumot, hanem a lakosság ingatlanjait, ingóságait is védi, s fenntartása nem igényel további gazdálkodói befizetést, miközben a jégkárok és így az utólagosan kifizetendő kárenyhítési összegek csökkennek.

A jégkármérséklő rendszernek – a közvetlen kárcsökkentő hatásán túl – a biztosítási díjak meghatározásában is szerepe van. A biztosítótársaságok ugyanis egy adott térségben idősoros összehasonlításban vizsgálják a károkat, és ennek alapján állapítják meg a növény jégkárbiztosítási díjakat. Ha a károk hosszú távon csökkennek, a biztosítási díjak is csökkenhetnek. Ez a tendencia már 2019-ben is megmutatkozott.

A jégkármérséklő rendszer működésének hatékonysága a biztosítók jégkárkifizetéseiben is megfigyelhető, hiszen míg 2017-ben 6,3 milliárd forint volt a biztosítNemzeti Agrárgazdasági Kamaraók együttes jégkárkifizetése, addig a 2018-ban és 2019-ben átlagban csak 3,7 milliárd forint, s ez az 59 százaléka a 2017-ben kifizetett összegnek. Összességében a talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer a legtöbb helyzetben nagymértékű anyagi veszteség elkerülését eredményezheti. A mezőgazdaságban okozott jégkárok – a szomszédos országokkal ellentétben – jelentősen csökkentek.

Továbbra is eshet jég, csak kisebb méretű

A Nemzeti Agrár­gazdasági Kamara hajdú-bihari szervezetének a tájékoztatása szerint az országos jégeső-elhárító rendszer összesen 986 darab (222 automata és 764 manuális) talajgenerátorból áll. Az Országos Meteorológiai Szolgálat által megküldött riasztás alapján kapcsolnak be az automata generátorok, illetve kapcsolják be a manuálisakat a generátorkezelők. A talajgenerátor ezüst-jodid acetonos oldatát (hatóanyagot) égeti el, és az így keletkező ezüst-jodid-molekulák feláramlással a felhők felsőbb rétegeibe jutnak. Ott a kialakult jégszemeket már nem tudja megszüntetni, de csökkenti a további jégszemcsék méretét és kialakulásuk valószínűségét.

Jelenleg nincs olyan alkalmazott technológia, amely teljesen megszüntetné a zivatarfelhőket, illetve a jégesőt.

A jégesők előfordulásának valószínűsége soha nem zárható ki teljesen, azt viszont garantálni lehet, hogy a lehulló jégszemcsék mérete kisebb lesz annál, mint amelyek a rendszer használata nélkül hullanának le. A jégképződésbe való beavatkozás nyomán ugyan több jégszem keletkezik, mint természetes körülmények között, de a kialakuló szemek mérete kisebb lesz, ezáltal a keletkező jégkárok is kisebbek.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában