Gyász

2021.04.26. 11:48

A Debreceni Egyetem is saját halottjának tekinti Csikai Gyulát

Debrecen díszpolgárát, a híres atomfizikust 90 éves korában érte a halál.

Forrás: unideb.hu

Életének 91. évében április 19-én elhunyt Csikai Gyula akadémikus, a Debreceni Egyetem Professor Emeritusa, a jogelőd Kossuth Lajos Tudományegyetem egykori rektora, Debrecen díszpolgára.

Csikai Gyula professzort a Magyar Tudományos Akadémia, a debreceni önkormányzat, a Debreceni Egyetem, valamint a természettudományi és technológiai kar saját halottjának tekinti.

Csikai Gyula akadémikustól búcsúzik a hazai tudományos élet, az ország fizikus és fizika tanári közössége. A professzor az MTA Atommagkutató Intézet megalapításával létrehozta az egyetemből kinőtt tudományos centrumot, amelynek építésében Csikai Gyula alapvető szerepet játszott kutatóként, csoportvezetőként, majd igazgatóhelyettesként is. 1967 júliusától az Atomki igazgatóhelyettesi pozícióját felcserélte a Kísérleti Fizikai Tanszék egyetemi tanári székére, óriási munkabírással megújította annak oktatási struktúráját és tudományos profilját – írja a hirek.unideb.hu.

A diákokkal kialakított kapcsolata nem nélkülözte a szakmai és erkölcsi szigort.

Ugyanakkor minden előremutató kezdeményezésüket támogatta, ami a tanulás, munka, értelmes szórakozás kereteibe belefért. Oktatott és nevelt.

A debreceni fizikát egységében tekintette mindig. A társtanszékek munkáját, fejlődését is szívén viselte neves külső előadók meghívásával, témaváltás támogatásával. Nemzetközi elismertségét arra is felhasználta, hogy világhírű tudósok látogassanak el hazánkba, Debrecenbe. Így fogadhattuk a Nobel-díjas orosz fizikust, Frank professzort. Sokat tett azért, hogy az emblematikus magyar fizikusok hazalátogassanak, városunkat-egyetemünket jelenlétükkel megtiszteljék: Wigner Jenő, Bay Zoltán (KLTE Díszdoktora 1990). Teller Edével (Díszdoktor 1996) különösen szoros kapcsolatot ápolt, aminek közös szakmai vonatkozása is volt (atomfűtőmű). Végül szólni kell az egyetemen betöltött, különböző szintű vezetői tevékenységéről is: dékán, rektor (és helyettesi) funkciókat töltött be.

Búcsúztatása május 14-én, pénteken 14 órakor lesz a budapesti Fiumei úti Nemzeti Sírkertben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában