igény lenne rá

2021.03.24. 07:30

Már megvan a debreceni német iskola kivitelezője

Jövő szeptember elsején indulhat az oktatás, a fenntartó jelen állás szerint nem a Debreceni Tankerületi Központ lenne.

Az iskola jövőbeli helye a Vénkertben | Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnar Peter

A jelenleg üresen álló Vénkerti Általános Iskola volt alsó tagozatos épületében kaphat helyet a debreceni német iskola. Egyre több német tulajdonú, illetve hátterű cég jelent meg az utóbbi időben városban – s várhatók még további német beruházók –, ezért fogalmazódott meg az igény az intézmény létrehozására. A szükséges infrastrukturális fejlesztésekről és a majdani oktatás menetéről Barcsa Lajos alpolgármester, a Vénkert önkormányzati képviselője beszélt a Naplónak.

Barcsa Lajos | Fotó: Napló-archív

– A Vénkerti Általános Iskola volt alsó tagozatos épületét szeretnénk rendelkezésére bocsátani a német iskolának. Egy-két éve voltak még itt gyerekek, viszont az alsó tagozatos tanulókat – a Debreceni Tankerülettel együttműködve – átköltöztettük az iskola nagy épületébe, ahol a Debreceni Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolájának is voltak korábban tantermei. Miután ők elmentek az iskolából, a felszabadult 7-8 tanteremet felújította a szakképzési centrum, ide költöztek az alsó tagozatos diákok, az egykori épületük pedig üressé vált – idézte fel az alpolgármester. Mint mondta, szakértőkkel megvizsgálták az épületet, melyet alkalmasnak találtak arra, hogy egy német iskola helyszínéül szolgálhasson. – Nyilván az épület felújításra szorul.

„A Debrecen 2030 Program keretében született egy olyan döntés a kormány részéről, hogy egyéb fejlesztések mellett támogatja a debreceni német iskola létrehozását”

– fogalmazott.

A kormány úgy rendelkezett, hogy a tervezést az önkormányzat végezze el, ennek eleget tettek, az engedélyeket megszerezték, illetve a kiviteli terveket is elkészítették, melyeket átadtak az állam képviseletében eljáró beruházási ügynökségnek. – Az ügynökség egy közbeszerzési eljárást folytatott le, melynek most érkeztünk a mérföldkövéhez, hiszen érvényes és eredményesen tudták lefolytatni az eljárást. A nyertes kivitelező 922 millió forintos ajánlatot tett – tudatta Barcsa Lajos. Az eredeti kormányhatározat szerint a beruházási ügynökségnek a kormányhoz kell fordulnia, hogy a fejlesztéshez szükséges forrást rendelkezésre bocsássa. Amennyiben a kormány ez a forrást biztosítja, akkor hamarosan indulhat a munkavégzés.

Az alpolgármester elmondta, az épület fejlesztése tekintetében egy teljes körű felújításra kell gondolni, valamint az udvar jelentős mértékben megújul, sportpálya is épül.

Az iskola jövőbeli helye a Vénkertben | Fotó: Molnár Péter

Még vannak feladatok

Jövő szeptemberben az alsó tagozatos évfolyamokkal indulna az oktatás itt, a tervek szerint azonban nemcsak külföldi diákok járhatnak ide, hanem a debreceni szülők is beírathatják a német tannyelvű intézménybe gyermekeiket. Az iskola fenntartója jelen állás szerint nem a Debreceni Tankerületi Központ lenne. – A bajai székhelyű, Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjával működik együtt önkormányzatunk. Ez az intézmény már több helyen is üzemeltet ilyen típusú iskolát Magyarországon, többek között Baján. Előzetes tárgyalások alapján ők vállalnák azt, hogy fenntartói legyenek ennek az intézménynek. A tervek szerint jövő év szeptember elsején indulna a tanítást, ez egy német tanítási nyelvű, baden-württembergi tanrendű oktatási rendszer lenne. Ahhoz, hogy az iskola elinduljon még sok mindent kell megtenni, többek között például német pedagógusokat kell hozni Németországból, ez a bajai intézmény feladata. Az önkormányzat elsődleges feladata az lesz, hogy a helyet biztosítsa – szögezte le az alpolgármester.

Mivel a felújítást a kormány finanszírozná, a fenntartó pedig a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja lenne, így a beruházás a továbbiakban nem terhelné a városi kasszát.

A közgyűlési döntése szükséges még ahhoz, hogy milyen formában kívánják ezt az épületet az intézmény számára biztosítani.

Barcsa Lajos hangsúlyozta, a német iskolával tovább színesedik Debrecen oktatási palettája, a már eddig is versenyképes oktatásban még egy olyan lehetőség nyílik, ami a munkaerőpiacon is hasznosítható nyelvtudást ad.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában