az energiatakarékosság világnapja

2021.03.06. 15:21

Már az is rengeteget számít, ha kihúzzuk a telefontöltőt

Az energiatakarékossággal védjük környezetünket, és költséghatékonyabbak is lehetünk.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Immár több mint 20 éve tartják március 6-án az energiatakarékosság világnapját. A különleges nap célja, hogy felhívják a figyelmet a környezettudatosságra, a fenntarthatóságra és az energiatakarékosságra. Lapunk a hajdúböszörményi Zöld Kör egyesület környezeti nevelőjével, Serbán Zsuzsannával beszélgetett a téma fontosságáról.

– Napjainkban az energia előállításához még nagy arányban használunk fosszilis nyersanyagokat, amelyeknek az elektromos, illetve fűtési energiává alakítása rendkívül környezetszennyező, óriási mennyiségű szén-dioxid-kibocsátással jár – ami a klímaváltozás egyik kiváltó oka –, amellett, hogy növeli a levegő szállópor-tartalmát is – tájékoztatott. – Ráadásul ezek az energiaforrások kifogyóban vannak, így egyre drágábban és nehezebben lehet hozzájuk jutni. Éppen ezért lenne fontos minél hamarabb átállnunk a megújuló energiaforrások használatára és odafigyelnünk a takarékosabb energiahasználatra – tette hozzá.

Az energiatakarékosság nemcsak környezetvédelmi okokból, hanem a költséghatékonysági szempontból is fontos.

Otthoni praktikák

– Számtalan praktikus módszer létezik, mellyel a komfortérzet feláldozása nélkül tehetjük energiatakarékosabbá és zöldebbé háztartásunkat – fogalmazott Serbán Zsuzsanna. – A legtöbb ilyen módszer nem is igényel jelentős pénzráfordítást, érdemes tehát végigvennünk a lehetőségeket, és átgondolni, milyen praktikák alkalmazását vállaljuk a mindennapjainkban – tette hozzá. Fontos odafigyelni a jó hőszigetelésre, a megfelelő szellőztetésre, hiszen a hűtésre és fűtésre fordítjuk otthon a legtöbb energiát. – Érdemes energiatakarékos LED-izzókat használni, ezekkel lényegesen csökkenthető a világításra fordított energia.

Háztartási berendezések vásárlásakor lehetőleg korszerű, energiatakarékos eszközöket válasszunk. Az energiacímkék jelzik a készülékeken, mennyire energiatakarékos az eszköz, az A vagy A+++ osztályúak a legjobb választások – adott tippeket a szakember. – Ez főleg akkor fontos, ha a gépek állandóan vagy gyakran működnek, mint például a hűtőszekrény vagy a mosógép – tette hozzá. Ha hosszabb ideig nem használunk egy berendezést, húzzuk ki a hálózatból a csatlakozót. – A konnektorban felejtett töltők is szinte észrevétlenül fogyasztják az áramot, ezért hogyha nem használjuk őket, mindig húzzuk ki a telefon- és laptoptöltőket. Azt sem árt tudni, hogy a telefonok, borotvák és elektromos fogkefék hálózatról működtetve jóval kevesebb áramot fogyasztanak, mintha az akkumulátorokat merítenénk. Sok energiát és vizet spórolhatunk azzal is, ha teli indítjuk el a mosogató-, illetve mosógépünket – tanácsolta Serbán Zsuzsanna.

Sok pénzt is megtakaríthatunk | Fotó: illusztráció / Shutterstock

A konyhában is odafigyelhetünk az energiatakarékosságra, főzéskor praktikus például fedőt használni, így a víz felmelegítéséhez akár négyszer kevesebb energiát használunk, mint anélkül. – Ha kuktában főzünk, az energiafelhasználás akár 40, a főzésre fordított időnek pedig akár 70 százalékát is megtakaríthatjuk. Az étel elkészülte előtt pedig nyugodtan kikapcsolhatjuk a sütőt 5-10 perccel hamarabb, hiszen még van annyi hőenergia a sütőben, ami által készre sül az étel – osztotta meg tapasztalatait. Hozzátette, nagy probléma a háztartásokban keletkező elektronikai hulladékok mennyisége is.

Egyre többen keresnek zöld megoldásokat

Bár még bőven van hová fejlődni, az elmúlt években egyre többen fordítanak figyelmet a zöldebb életmódra és az energiatakarékosságra. – Úgy látom, évről évre egyre többen döntenek a napelemes rendszerek mellett. A szinte biztos megtérülés és az anyagi biztonság mellett a természet megóvása arra sarkallja a magyar embereket, hogy a megújuló energiaforrások felé forduljanak, és ez mindenképpen pozitív fordulat a gondolkodásukban – osztotta meg tapasztalatait Serbán Zsuzsanna.

A közlekedésben lenne szükség a legnagyobb változtatásra. – A benzin előállításához nem megújuló erőforrásra, kőolajra van szükség, illetve sok vízre. Egy liter üzemanyag előállításához akár 13 liter víz szükségeltetik, ez döbbenetes arány – hívta fel a figyelmet a szakértő. – Persze a mindennapi tevékenységünkhöz hozzátartozik a közlekedés is, de ha tehetjük, üljünk biciklire, sétáljunk vagy utazzunk tömegközlekedéssel. Ha mindenképpen az autózást választjuk, utazzunk együtt lehetőleg többen, használjuk ki az utasteret, vagy telekocsizzunk – tanácsolta.

A Zöld Kör fontosnak tartja a környezeti nevelést már gyerekkorban elkezdeni, ezért foglalkozások mellett tárlatvezetésekkel és kiállításokkal is készülnek a kisebbeknek az energiatakarékosság témájában. – A ,,Zöld Otthon – Az energiatakarékos háztartás” elnevezésű vándorkiállításunkat tíz különböző oktatási és kulturális intézményben mutattuk be tavaly, ezt több mint 2000 tanuló láthatta – mondta Serbán Zsuzsanna.

Debreczeni-Kondás Eszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában