Megtréfálta őket az időjárás

2021.03.18. 13:28

Korán kibújtak tojásaikból az első rétisasfiókák a Hortobágyon

Bár a pusztán még hideg északi szelek kalandoznak, s a legtöbb madár fázósan borzolja tollait, a rétisasok már javában költenek.

Fotó: Szilágyi Attila

Míg az élővilág arra vár, hogy a böjti szelek enyhülést hozzanak, a rétisasok nem zavartatják magukat a szokatlanul hűvös időjárás miatt. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság területén a legszorgalmasabb párok az első tojásaikat február első napjaiban tojták, mintegy tíz nappal korábban a megszokottnál, amelynek a múlt hónapban tapasztalt, átlagostól enyhébb idő az oka. Ennek megfelelően az első rétisasfiókák már március idusán kibújtak a tojásokból – " target="_blank" rel="noopener noreferrer">írja a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Facebook-oldalán Szilágyi Attila.

Fotó: Szilágyi Attila

A rétisasok nagyon gondos szülők, a tojó akár egész nap a fészekben marad és saját testével tartja melegen az utódokat. Ebben az időszakban a hím vadászik és a zsákmányt „házhoz viszi”, amiből a tojó aztán kedvére lakmározik.

A rétisas (Haliaeetus albicilla) hazánkban fokozott védett faj, természetvédelmi értéke egymillió forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában