Nyomoznak Hajdúdorogon

2021.03.03. 14:00

Hová tűnt 120 tonna cement?

Nyomozati szakaszban van az ügy, folyamatosan hallgatják meg az érintetteket.

Fotó: Miska Andrea

Az eljárást folytató hatósági információk szerint a meghallgatások szakaszába ért a nyomozás a bő egy éve felderített önkormányzati anyag- és készlethiány ügyében – " target="_blank" rel="noopener noreferrer">tudatta Hajdúdorog polgármestere a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében. Ebben Horváth Zoltán emlékeztetett arra, hogy 2017 tavaszán az önkormányzati közfoglalkoztatásban több mint 14 millió forint értékű cementet szereztek be egy ma már felszámolás alatt álló cégtől.

Mi mindenre mehetett volna

– A múlt év elején a készleteket vizsgálva többek között 120 tonna anyaghiányt (6,4 millió forint) tárt fel az általam kezdeményezett, képviselő-testületi döntés értelmében elrendelt pénzügyi ellenőrzés. A fellelhető dokumentumok szerint a 120 tonna cement „bedöglött”, majd az önkormányzati választásokat megelőzően, 2019. október 4-én útalapba dolgozták be, a készletről való kivezetéséről viszont nem gondoskodtak – részletezte az előzményeket a polgármester.

Horváth Zoltán szemléltetésként azt is felsorolta, mennyi minden készülhetett volna el a hiányzó anyagból: 270 tonna, legalább 12 nyerges vontatónyi cementhez, a szakmai előírások alapján 1620 tonna sóder hozzáadásával körülbelül 900 köbméter beton állítható elő, ami például kilenc kilométer hosszú, egy méter széles, 10 centiméter vastag járda építéséhez elegendő. A papíron felhasznált 150 tonna cement hozzávetőlegesen öt kilométer járda készítéséhez elég.

A közfoglalkoztatásban vezetett munkanaplók darálási munkálatokat említenek, viszont a munkavezetők elmondása szerint a dolgozók nem végeztek ilyen jellegű feladatokat – írja bejegyzésben a városvezető. A polgármester közölte azt is, hogy a pénzügyi vizsgálat megállapítása szerint a számviteli szabályoknak megfelelő leltározás az érintett időszakban nem történt. Elgondolkodtató az is, hogy ilyen volumenű (270 tonna) beszerzést követően ugyanazon év augusztusában, majd 2018-ban és 2019-ben még összesen 47,5 tonna cementet vásárolt az önkormányzat, mintegy 1 millió 818 ezer forint értékben. A számlákból kiderül, hogy a nagy tételben beszerzett áru egységára magasabb (53 ezer 340 forint/tonna), mint a helyi vállalkozástól, kis mennyiségben vásárolt (49 ezer 530 forint/tonna).

A Horváth Zoltán által felvetett kérdések között szerepel az is, hogy a munkálatok során miért nem a már megvásárolt 270 tonnás készletet használták, valamint az is, hogy miért nem a helyben, kedvezőbb áron elérhető terméket szerezték be. Ezekre a kérdésekre a városvezető nagy valószínűséggel csak a bírósági eljárás során kap majd válaszokat.

Miska Andrea

Borítókép: A közfoglalkoztatási munkaprogram régi telephelyén is használhatták a cementet

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/veszelyben-teglas-gyors-fejlodese-hiaba-fizettek-nem-kaptak-meg-az-epitoanyagokat-5022604/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában