madártávlatból a belváros

2021.03.21. 13:46

Élet a város szívében, sok szép épülettel és emlékkel

A legfőbb nevezetességek pompáznak a 20 éves belvárosi korzón.

Nagytemplom, püspöki palota, kereskedelmi akadémia – ezek a meghatározó épületek is kiválóan feltárulnak abból a modern stílusú kockaházból, amelyik a Piac és a Hatvan utca sarkán magasodik a főtéri Kossuth-szobor vonala mögött.

A mintegy 45 éves lakó- és kereskedelmi épületegyüttest két lépcsőház és három olyan háztömb alkotja, melyek hatemeletesek, ám egymáshoz képest lépcsőzetesen el vannak tolva. Emiatt a szemközti villamosmegállóból úgy tűnik, mintha szintkülönbségek lennének közöttük. A nagy ablakos, szürke ingatlannak az is érdekessége, hogy eredetileg az új Aranybika-rész melletti szárnyában működött az Unió Áruház (Debrecen első mozgólépcsős üzlete), ahol az aprócikktől a hangszerekig minden kapható volt. Ám e helyre a legtöbb időskorú nem emiatt gondol nagy nosztalgiával, hanem azért, mert itt állt az a patinás, kis épületsor, amit 1973 tavaszán három ütemben robbantottak le.

A befalazott oroszlán

Az 1–9. szám alól eltávolított egy-, illetve kétemeletes, régi házakban olyan nevezetességek voltak, mint a sokak számára ma is felejthetetlen Tóth Cukrászda, hangszer-, ruha-, édességbolt, fodrászat stb. Itt hívogatott az a kapu is, amelyik a Vörös Meteor Sporttelepre vezetett, ahol télen korcsolyázni is lehetett. A 7. szám alatt pedig anno Vecsey Imre építőmester műhelye állt, ami arról is híres, hogy 6 évig ott rejtegették befalazva a Haldokló oroszlán című szobrot, amíg nem lehetett felállítani.

A püspöki palota címeres tornya | Fotó: Vass Attila

A Haldokló oroszlánt az 1867-es kiegyezés megszületésével engedték közterületre tenni. A debreceni csata 50. évfordulója óta a honvédtemetőben áll, azt megelőzően azonban 32 évig az Emlékkertben volt a helye. A Piac és a Hatvan utca sarkán húzódó épületből kinézők az Emlékkert melletti üvegpiramisra is prímán ráláthatnak. Onnan csak egy szemmozdulat, és feltárul a magyaros szecessziós stílusú püspöki palota főhomlokzata, melyen az eredetileg víztoronynak épült toronyban is remekül gyönyörködhetünk. A torony tetején csillag pompázik, alatta pedig a református egyház címerét tartó angyalok „lebegnek”.

Rejtjelek a Nagytemplomon

A látómező fő ékessége a piramis fölött magasodó Nagytemplom – melynek tornyait szintén csillagok ékesítik. Ezek alatt toronyzászlók vannak, melyek közül a nyugati zászlóban lévő, két S betű Simonffy Sámuel főbíró (1754–1821) emlékét hirdeti, aki hathatós erkölcsi és anyagi támogatást nyújtott a Kollégium, a Nagytemplom és az Ispotály építéséhez. Ugyanakkor a keleti torony zászlójában a templomépítés befejezésének éve olvasható: 1827.

Fotó: Vass Attila

Idén egyébként a korzó is jubilál (kémlelőhelyünkről a díszburkolat mintái is szépen kirajzolódnak), hiszen Debrecen belvárosi sétálóövezetének első része immár 20 esztendeje, 2001. július 7-én készült el. A Nagytemplom és a Kossuth utca közötti szakaszt Orbán Viktor miniszterelnök avatta fel. Az akkor kiültetett facsemeték még kicsik voltak, s emiatt a Piac és a Hatvan utca sarkán húzódó épületből kinézők mindent láthattak a főtérből.

Ez napjainkban már csak a mostanihoz hasonló, téli időszakban lehetséges, mivel a növények olyan magasra nőttek, hogy a levelek nemcsak az épületek jelentős részét takarják el, hanem az azokból kilátást is behatárolják. A lombok szépsége, susogó hangja és légtisztító hatása azonban sok mindenért kárpótol.

Vass Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában