hírmorzsák

2021.03.22. 12:17

A szovátiak bíznak benne, hogy idén már megtarthatják hagyományos eseményeiket

Műemlék temploma van a nagyközségnek

A településnek a mi vidékünkön igen ritka, úgynevezett erődtemploma van, amely műemléki oltalom alatt van. A falu önkormányzata igen jó kapcsolatot ápol a református egyházzal, ahol tud segít a településvezetés. Ide tartozik például a hulladék elszállítása is. A templomot előszeretettel keresik fel az elszármazottak a találkozóik alkalmával.

Programok: a faluvezető bizakodó

Váradi Jenő, Hajdúszovát polgármestere reméli, az ősszel meg tudják tartani a hagyományos, de 2020-ban a vírusveszély miatt elmaradt Szováti Napok rendezvénysorozatot. Hajdúszovát legjelentősebb közéleti eseménye mellett két civil egyesület is szokott rendezvényeket tartani; a faluvezető bizakodó, hogy ezeket is meg tudják rendezni az idén.

Sokan kaptak tűzifát a télen

A tűzifapályázaton 16 millió forintot nyert a hajdúszováti önkormányzat és a télen 819 családnak tudott tűzifát juttatni. A támogatáson túl a falu büdzséjéből 4 millió forint fuvarköltséget különítettek el, az önkormányzat gépjárművével szállították ki a családonként megítélt négy mázsa tűzifát.

Önköltséges áron adják a helyi piacon

– Ebben az évben is a korábbi esztendők programjai futnak; így a szociális, a mezőgazdasági és a hosszútávú foglalkoztatási – tájékoztatta a Naplót Váradi Jenő polgármester.

– A szociális jellegű programban 37 személyt tudunk alkalmazni, ők a belvízelvezető-rendszert tisztítják, a hulladékgazdálkodásban dolgoznak, a külterületi illegális hulladéklerakók felszámolását végzik, továbbá az ő feladatuk a közterületek kaszálása és a parlagfűirtás is. A mezőgazdaságban dolgozó 14 fő az önkormányzat három fóliasátrában paradicsomot, paprikát, uborkát és más zöldségfélét termeszt. Ennek jelentős részét a közétkeztetésben hasznosítjuk, de kerül belőle a szováti piacra is, ahol önköltséges áron árusítjuk. Ugyancsak a mezőgazdaságban dolgozók feladata az önkormányzat tulajdonában lévő 1,4 hektáros szántón a burgonya és a káposztaféle termelése. A hosszútávú programban foglalkoztatottak száma meghaladja a 30 főt, ők az intézményeinkben tevékenykednek, illetve a parkosítást végzik.

HBN, KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában