élet a kicsikkel

2021.02.24. 14:20

Válaszokat szeretne a hármas ikrek apukája, értetlenül áll a történtek előtt

Fábián Tamás felesége 2017-ben hunyt el szülés közben, három gyönyörű csemetének adott életet.

Fotó: Fábián Tamás-archív

Fábián Tamás többévnyi hallgatás után megszólalt, és interjút adott a Naplónak a felesége halálával kapcsolatban.

A négy éve történt tragédiáról mára az egész ország tud, de tényleges válaszokat sosem kapott a család arról, hogy pontosan mi is okozta az édesanya halálát. Fábián Tamás és a felesége régóta szerettek volna babát, s 2017-ben, öt év próbálkozás után, lombikprogrammal sikerült a gyermekvállalásuk. – Semmiféle tájékoztatást nem kaptunk arról, hogy ennek a terhességi módnak bármilyen veszélye lehet. Az orvosok több éven keresztül azért tanulnak, hogy emberi életeket mentsenek, s tartom Magyarországot annyira korrektnek, hogy egy terhes nőt nem hanyagolnak el.

„Majd egy olyan anyuka, aki hármas ikreket vár, életét vesztette szülés után úgy, hogy hat hétig orvosi felügyelet alatt volt”

– emlékezett vissza a hajdúszoboszlói Fábián Tamás, a hármas ikrek apukája. – Nem kaptam négy év elteltével csupán egy részvétnyilvánítást sem. Amikor szerettem volna a valóságot megtudni arról, hogy pontosan mi is történt 2017. december 15-én, a feleségem halálakor, senki sem szolgált értelmes magyarázattal. Az orvosok a mai napig azzal mentegetőznek, hogy a feleségem HELLP-szindrómában hunyt el. Utánaolvastam, s erre jó pár évre visszamenőleg nem volt példa, továbbá van olyan orvos, aki azt sem tudja, hogy ez pontosan mit takar. A legbántóbb az egészben, hogy nem mondják el őszintén, mi történt, de én tudom, Letti halála egy orvosi hibából ered – tette hozzá.

„Anya az égből figyel”

– A gyerekek még csak most kezdik felfogni, hogy pontosan mi is történt. A legelejétől kezdve úgy neveljük őket, hogy anya nem azért nincs, mert nem szereti őket, és elment, hanem elköltözött, és egy angyalka lett. Ezt, ha beépítjük a mindennapokba, amit meg is teszünk, egy idő után az ikrek is tudják kezelni, hogy az édesanyjuk az égből figyeli és szereti őket – vélekedett az apuka.

„A csemeték személyisége még most van kialakulóban, de Mira, Léna és Milán is a korának megfelelően zsivány, életrevaló. A feleségemet főként Lénában látom, neki az arca, a testalkata és a haja is teljesen olyan, mint a Lettié volt”

– mondta. – A feleségemmel töltött tíz évem alatt megtanultam főzni és háztartást vezetni, hiszen mindent megosztva csináltunk. Törekszem arra, hogy magamból a maximumot kihozva ellássam a gyerekeket és az otthoni teendőket is, hiszen ez a feladatom. A precizitásom az ikrek nevelésébe is próbálom beiktatni. Például ha leveszik a cipőt, elteszik maguk után, mikor esznek, megköszönik az ételt, és illedelmesek a felnőttekkel is – emelte ki.

Élet az ikrekkel

Fábián Tamás helyzete rendkívül nehéz, hiszen három életért felelős, de a szerkesztőségünkkel megosztotta, hogy nem egyedül neveli őket. Ha nem lett volna segítsége, képtelen lett volna visszamenni dolgozni, így rengeteget jelent a család, akik mindenben mellettük állnak, és támogatják őket.

– Minden ember, akinek van legalább egy gyermeke, tudja, hogy a nevelés nem egyszerű. A nehézséget főként a teendők összehangolása jelenti, valamint az, hogy lelkileg erős maradjak, hiszen a múlt megtört – osztotta meg Tamás, majd hozzátette: egy anyai szeretetet nem tud egy férfi pótolni.

– Az ikrek, amint lehetett, bölcsibe jártak. Szerettem volna azt a mínuszt, amivel Mira, Léna és Milán indultak az életben kompenzálni azzal, hogy minél hamarabb közösségbe engedem őket. Ez azért is volt fontos, mert egy csemetének főként egy gyermek a barátja. Jelenleg már óvodások, amit nagyon szeretnek, bár a koránkeléssel még nem békültek ki – mesélte mosolyogva. – A barátkozással akad egy kis problémájuk, nehezebben nyílnak meg, mint a kortársaik. Esetenként nem nyitnak az emberek felé, így nem egyszerű számukra a kommunikáció az idegenekkel. Sokszor érződik rajtunk a lelki „törés”, főként az én esetemben, hiszen az elmúlt évek során több negatív megnyilvánulást kaptam, mint pozitívat. Elsősorban ettől próbáltam a gyerekeket megvédeni, de lehetetlen kivitelezni, hogy ne érezzenek belőle semmit. A történteket nem lehet elfelejteni, meg kell tanulni együtt élni velük – közölte, majd hozzátette: sokszor, amikor az ikrekért megy az oviba, a gyerekek megkérdezik, hogy mi a baj, amire csak annyit válaszol: nagyon fáradt.

Vámosi Kira

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/megszolalt-a-harmasikrek-edesapja-aki-szules-kozben-vesztette-el-feleseget-5017474/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában