közfoglalkoztatás

2021.02.26. 14:27

Sápon a füvet is főleg a nők vágják az utcán

A jó néhány évvel ezelőttihez képest sokkal kevesebb közmunkást foglalkoztat a falu önkormányzata.

Fotó: Kovács Péter

– Szám szerint mondjam? Tizenhárman vannak. Ebből nyolcan a kertészetben, öten pedig a település karbantartásán dolgoznak – válaszolja a Napló kérdésére Karacs Imre, a közel ezer lakosú Sáp polgármestere, majd részletezi a tevékenységeket.

Betonelemeket is gyártottak

– A kertészetben zöldségféléket termesztünk, és ezt teljes egészében a közintézmények konyhája használja fel. Amit a közétkeztetésben résztvevők az évszakos termelésből nem fogyasztanak el, azt a zöldséget vagy gyümölcsöt a közfoglalkoztatottak lefagyasztják, savanyítják, befőttet készítenek belőle. A munka kora tavasszal kezdődik, a palántáknak való magokat elvetik, majd gondozzák a növényeket a fóliasátrainkban. Innen kerülnek a növények a szabad földbe és gondozzák azokat a fagyok beálltáig. Dísznövényekkel is foglalkoznak, például büdöskét, árvácskát is termelünk, ezeket a falu parkosításában használjuk fel. A karbantartásban is főleg nők vesznek részt, egy-két férfi van csak közöttük. Kapálnak, rózsát metszenek, füvet vágnak; tehát minden olyan dolgot elvégeznek, amivel a falu arculatát szebbé tehetjük. A karbantartók tevékenysége azért is hasznos, mert megnézzük, mennyiért lehetne helyben elvégeztetni azt a tevékenységet, majd azt az összeget elkülönítjük a költségvetésünkből, és visszaforgatjuk eszközök beszerzésére.

Karacs Imre elmondta azt is, hogy korábban betonelemgyártó közmunkaprogramjuk is volt. Az ott dolgozók járdát építettek, utakat tartottak karban. Ezeket a tevékenységeket a létszámhiány miatt kellett abbahagyni. Az ott dolgozók máshol, főleg az útépítéseknél kaptak munkát.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában