Ritka, de nem fehér holló

2021.02.18. 13:42

Rejtélyes vendég érkezett a Hortobágyra

Sok talány övezi azt a sólymot, ami januárban került be a madárkórházba.

Ritka Feldegg-sólyom a Hortobágyi Madárkórházban

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

Amennyiben kóbor vadmadárról van szó, úgy igazi kuriózum a hazai madártanban. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a hortobágyi szakembereknek egy legálisan tartott, de még nem felszerszámozott solymászmadárral van dolguk, amely valamilyen módon elszökött gazdájától. Mérete és habitusa alapján még az sincs kizárva, hogy hibrid madár, de ebben az esetben azonosító gyűrűvel kellene rendelkeznie.

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

Mivel ez a fajta még a solymászok körében sem gyakori, a madárkórház szakértői úgy gondolják, már biztosan tudnának róla, ha megszökött volna valakitől. Illegálisan elég nehéz hozzájutni és becsempészni az országba, ráadásul ennek semmi értelme, mert a kevés vadászmadár és a solymászok jogkövető magatartása miatt úgyis hamar lelepleződne az állat és a tartója is. Egyelőre az a legvalószínűbb, hogy a Földközi-tenger partjáról, mint legközelebbi téli előfordulási helyéről idetévedt példány lehet – olvasható Konyhás István természetfotós írása a Hortobágyi Madárpark – Madárkórház Alapítvány hivatalos oldalán.

A Feldegg-sólyom Afrika szinte egész területén elterjedt a sivatagokat kivéve, de Dél-Európában is megfigyelhető, főleg a téli hónapokban. Olaszország nagy részén is állandó madár. Hazánkban rendkívül ritka kóborló. Fészket nem rak, sziklákon szeret költeni. Szicíliában február közepétől, másutt általában márciustól fészkel. Három-négy tojását két-három naponta rakja le, és a tojó költi ki. A hím a revírt és a tojót védi, továbbá ellátja a fiókákat élelemmel. Az utódok növekedésével a tojó is segít a hímnek a táplálékszerzésben. A fiókák harmincöt-negyvenkét nap után hagyják el a fészket, de még négy-hat hétig a szülők gondoskodását élvezik.

Reméljük, hamarosan fény derül a sólyom kilétére, hiszen jól repül és várhatóan szabadon engedhető lesz. Mire ez eljön, mindenképp ki kell deríteni a múltját, hiszen nem mindegy, hogy vadmadárról van szó, amely képes a szabad életre, vagy egy szelíd, félszelíd madárról, ami nincs felkészülve a szabad életre, ráadásul gazdája visszavárja.

Borítókép: A Feldegg-sólyom hazákban fokozottan védett, természetvédelmi értéke százezer forint

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában