Retró

2021.02.28. 12:56

Így tömegközlekedtünk Debrecenben az ezredforduló tájékán – videó

Egyfajta közlekedésfejlesztési forradalom idejét éljük Debrecenben. Egy retró felvétel segítségével húsz esztendő távlatából vizsgáljuk meg, hogy mindez honnan indult.

Fotó: YouTube / Szegvári Áron

A város sokszor hangoztatott törekvése, hogy a közösségi közlekedést a lehető legmagasabb környezetvédelmi normáknak megfelelően üzemeltesse. A fenntarthatóság szempontját már egy évtizeddel ezelőtt gyakorlatba ültették, amikor olyan autóbuszok jelentek meg Debrecen útjain, melyek révén jelentősen csökkent a közösségi közlekedési eredetű károsanyag-kibocsátás. A zöld jövő jegyében tett lépések az elmúlt két évtized sarkalatos intézkedései, a modernizálás folyamata ezzel azonban természetesen nem ért véget. Amint azt Balázs Ákos alpolgármester a minap nyilatkozta, hamarosan elindul egy új közlekedési modell kidolgozása, amely dinamikus és intelligens közlekedésszervezést tesz majd lehetővé.

Február elején megtudhattuk, hogy a közeljövőben olcsóbb lesz a közösségi közlekedés, és 2022 elejére egy olyan rendszert szeretnének létrehozni, amelyben egységes bérlettel vagy jeggyel bármelyik államilag finanszírozott közösségi közlekedési eszközön lehet majd utazni. A MÁV-START a DKV Zrt.-vel és a Volánbusszal együttműködve külön is vizsgálja a debreceni és nyíregyházi térségben az elővárosi, valamint városi közlekedés összehangolásának módjait, ezzel a közös, mainál utasbarátabb szolgáltatások, továbbá tarifatermékek kialakításának lehetőségét.

Papp László polgármester tavaly decemberben hangsúlyozta, a Debrecen 2030 elnevezésű komplex fejlesztési program számos közlekedésfejlesztési elemet tartalmaz, ezek között szerepel új autóbuszok beszerzésére vonatkozó szándék, villamosvonalak fejlesztése, valamint a 3-as villamosvonal kialakítása a következő években.

Nem mellesleg a 2-es villamos a napokban ünnepelte a hetedik születésnapját, hiszen a vonalon 2014. február 26-án indult meg a közlekedés. A jeles évfordulóról a Haon is megemlékezett, múltidéző cikkünkben felelevenítettük a villamospálya kivitelezésének történetét.

Hogy ne csak előre tekintsünk, de emlékezzünk arra is, milyen fejlődésnek lehettünk szemtanúi, elhoztunk egy videót, amely a 2000-es évek elejére repíti vissza megtekintőit. A nosztalgia iránti igény akkor fogalmazódott meg bennünk, amikor a múlt heti fagyos időjárás közepette szembetalálkoztunk egy régi kedves ismerőssel, az öreg Bengálival a Kálvin téren. A sárga retró villamos látványa szép emlékeket idézett nemcsak a szerkesztőség tagjaiban, de az olvasókban is. Reméljük, Szegvári Áron felvételével sem lesz ez másképp.

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/igy-festett-a-civisvaros-a-rendszervaltas-elott-video-4950922/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában