jegyzet

2021.02.20. 12:54

Hagyjunk neki még időt!

Mikor elfogadták az új Nemzeti alaptantervet, kapott hideget-meleget.

Kiss Dóra

Megjelentek a szkeptikusok, akik látatlanban bírálták azt. Akkor még nem voltak tapasztalatok, csak egy többoldalas irathalmaz, amin az intézményvezetőknek, szaktanároknak kellett átrágniuk magukat, s beépíteniük a változtatásokat a tanmenetükbe. Az első félév eltelt, azonban tudjuk jól, évek kellenek még, mire teljesen beépül az új NAT az oktatásba. Régóta halljuk: a közoktatás reformra szorul, az alapokon kell javítani. Ez itt a reform, amire évek óta várunk. Talán egy kis türelem kellene még ahhoz, hogy meglássuk, hova is futnak ki az új változtatások, s nem forrongva kellene tenyerünket dörzsölni: hol lesz a hiba.

Főként az egységes és a hazafias szavakkal illetik az új NAT-ot, miközben a család is előtérbe kerül. Nem véletlenül maradt tananyag többek között Arany János Családi kör című verse. Az általános iskolában a versek értelmezésénél a pedagógus még szorosabban fogja a tanuló kezét, mint a gimnáziumokban. Hisz ilyenkor még kell a mankó, egy ötödikes kisiskolás először inkább csak megilletődik: hosszú ez az Arany-vers a maga 13 versszakával. De ha ott a tanár, aki segít neki megérteni, mit is üzennek a szavak, akkor talán a nehezebb és nem éppen nyugodt körülmények között élő is megtudhatja – még ha csak papíron is –, milyen az a családi idill. Rájöhet, mi az, ami hiányzik otthonról. Ha majd túllépünk a hazafias szó túlideologizált, politikailag túlfűtött jelentésén, akkor talán felismerhetjük azt, miért kell a magyarságnak a lehető legnagyobb fókuszt kapnia az oktatásban.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában