riport

2021.02.22. 07:43

Ha kicsiben is, de farsangozhattunk idén

A télbúcsúztató mulatságot osztálytermekben, szülők nélkül rendezték meg a Kinizsi-iskolában.

A Kinizsi-suli 2. a osztálya hetekig készült a mulatságra, a gyerekeknek idén még többet jelentett az önfeledt kikapcsolódás | Fotó: Kinizsi-archív

Fotó: Kinizsi-archív

Farsang farkát épphogy elhagytuk hamvazószerdával a hagyományok szerint, de sok iskolában még február második felében is jelmezt öltöttek a kisdiákok. Az idei maskarádé több oktatási intézményben elmaradt, de akadtak olyan pedagógusok, akik minden szigorítást és biztonsági előírást betartva mégis úgy döntöttek: nem hagyják ünnepség nélkül a gyerekeket.

Fotó: Napló-archív

Így történhetett, hogy a Debreceni Kinizsi Pál Általános Iskola tantermeiben péntek délutánonként hercegnők, szuperhősök és lovagok perdültek táncra. Szülők és idegenek ez alkalommal sem léphettek az intézménybe, így arra sem volt lehetőség, hogy a Napló a helyszínen készítsen riportot az eseményről. Az iskola pedagógusai és Piros Zoltán intézményvezető számolt be a különös farsangi alkalmakról. – Ez az alkalom más volt, mint a többi – kezdte beszámolóját Hódos Erika, a 2. a osztály egyik osztályfőnöke. A pedagógus Csanádi Gabriella kollégájával közösen vágott bele a szervezésbe. Mint elmondták: a pandémia miatt újra kellett gondolniuk a mulatságot, hiszen itt is be kellett tartani az alapvető járványügyi protokollt.

Zsákbamacska és tánc

A kinizsisek a megszokott rendezvénytől eltérően, a már hagyománnyá vált nagy tömeget vonzó tornatermi farsangot elfelejtve, osztályokba szerveződve farsangoltak. Minden osztályfőnök és osztályban tanító kolléga programot szervezett a kicsiknek, sok pedagógus jelmezbe öltözve lepte meg tanítványait. – Nálunk zsákbamacska és pizza volt a meglepetés, a gyerekek zenére vonultak fel, majd egyenként bemutatkoztak. A jelmezfelvonulás után minden beöltözött gyerek jutalmat kapott, majd székfoglaló és tánc következett – fejtette ki Hódos Erika. A hiányzók sem unatkoztak: az osztály otthonról várta csoportbeli bejelentkezésüket, hogy az ő jelmezüket is értékelhessék. – Az osztályunk tagjai jókedvűen, élménnyel tele mentek haza, a farsang végén tanítópárommal összenézve csak ennyit mondtuk: jó buli volt, aki ott volt, jót mulatott!

A Kinizsi-suli 2. a osztálya hetekig készült a mulatságra, a gyerekeknek idén még többet jelentett az önfeledt kikapcsolódás | Fotó: Kinizsi-archív

Középpontban: a gyerek

Arról, hogy miben volt más az idei alkalom, Piros Zoltán a következőket mondta el. – A gyermekek általában ki vannak éhezve a hasonló rendezvényekre, ez most fokozottabban érvényes: több mint fél évig nem voltak közösségben. Minden család betartja a járvány elleni rendelkezéseket, a gyerekeknek csak az iskola jelenti a közösséget és a hozzá kapcsolódó élményszerzés lehetőségét. Az ő életükben egy ilyen esemény most nagyon sokat jelent – fogalmazott az intézményvezető.

– Most újragondolva, osztályközösségenként más-más időpontban búcsúztatták a telet a felső és az alsó tagozatos osztályok, tehát minden gyerek az osztályában az osztálytársaival vett részt a programban, mintha egy szabadidős foglalkozáson lenne – fejtette ki Piros Zoltán, majd hangsúlyozta: mindezt, ha jól átgondolt szervezés árán is, de sikerült a járványügyi előírások betartásával megoldaniuk.

Vera és Zoli mesehősökké avanzsáltak | Fotó: Kinizsi-archív

– A Kinizsiben a gyermekeink állnak a középpontban – szögezte le az iskolaigazgató, aki kollégáival együtt úgy véli: a tanítás és a nevelés mellett kiemelten kell kezelniük a közösségépítést. – A gyermekeinket élményekhez kell segítenünk, hatalmas pedagógiai erő rejlik ebben.

„Célunk, hogy a diákjaink az általános iskolai évek alatt igazán gyermekek lehessenek”

– összegezte az igazgató.

Az iskola tantestülete a tanév hátralévő részében az egészséges életmódra és a környezettudatosságra fókuszálva szervez közösségi programokat. – A legnépszerűbb a tavaszi virágültetésünk, amikor a suli udvarán a gyermekeink a szabadban virágokat ültetnek és utána gondozzák őket – tájékoztatott végül az intézmény terveiről Piros Zoltán.

SZD

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kultura/helyi-kultura/aki-unnepelni-akart-farsangkor-az-unnepelt-5022502/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában