Sm@RT projekt 🐑

2021.02.16. 16:02

Debreceni innováció: azonosító chipek juhoknak, kecskéknek

A digitális technológiát a kiskérődzőkre is kiterjesztenék.

Ha jól érzi magát, a terméke is jobb minőségű | Fotó: MW-archív

Fotó: MW-archív

Egy nemzetközi program keretében a juh- és kecsketenyésztési ágazat fellendülését támogató innovatív technológiák meghonosításán dolgoznak a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaságának (AKIT) szakemberei. A Sm@RT elnevezésű projekt idén januárban kezdődött, és 3 évig tart majd.

Fotó: Bagi Zoltán-archív

– A juh és kecske húsa a zsírszegényebb élelmiszerek közé tartozik, tejüknek számos pozitív élettani hatása van, ezért amellett, hogy ezek a termékek szélesítik a termékpalettát, egyre nagyobb szerepük van az egészségtudatos táplálkozásban – mondta el érdeklődésünkre Bagi Zoltán, a DE AKIT Sm@RT projektjének szakmai vezetője. Hozzátette: régen ezen állatok húsának és tejének fogyasztása elterjedtebb volt, aztán kikopott a konyhákból, ma pedig elsősorban réspiacokat szolgálhatnak ki az ágazatban termelő gazdák.

– A precíziós állattenyésztés azt jelenti, hogy próbáljuk optimalizálni lehetőleg egyedi szinten az állatok igényeinek kielégítését. Ha ugyanis az állat jól érzi magát, akkor fog a legjobban termelni, jobb minőségű és egészségesebb termékeket tudunk előállítani. Gazdaságosabb, környezetkímélőbb, ezáltal fenntarthatóbb is lesz a termelés, tehát a gazdák számára is előnyös ezen technológiák bevezetése, melyeknek nagyon széles a köre – magyarázta a szakember. Kifejtette: a precíziós gazdálkodásban többféle megközelítés létezik. Egyik a biológiai alapok fejlesztése korszerű módszerekkel, különböző marker- és genom­alapú szelekcióval, amikor például molekuláris genetikai és genomikai eszközökkel segítik a legjobb genotípusok (örökítőanyag-állomány) kiválogatását. Más szempontból a tudományos eredmények gyakorlatba ültetésének segítségével lehet a takarmányozásban is optimalizálni, hogy az állatok által felvett élelem a lehető legjobban hasznosuljon, maximálisan kielégítve az egyedek biológiai igényeit. Az állategészségügyi beavatkozásoknál is hatékonyabb, ha egyedileg kezelünk, nem állományszinten, gondoljunk csak a túlzott antibiotikumkezelés veszélyeire.

Az állattenyésztők gondossága a modern technológiákkal kiegészítve
hatékony termelést eredményez | Fotó: MW-archív

Tapasztalatcsere

– A precíziós gazdálkodáshoz tartoznak a tartástechnológia modern megoldásai is, itt kapcsolódnak be a digitális módszerek. Egy korszerű hodályban vagy istállóban például a takarmánykiosztás egyedi igények szerint történik. Minden állat azonosító chippel vagy nyakörvvel rendelkezik, és amikor odamegy az etetőhöz, az a biológiai szükségletei, életkora, aktuális termelési fázisának megfelelő igényei alapján a számára összeállított takarmánykeveréket és mennyiséget fogja kiadagolni – mondta Bagi Zoltán. – A tejelő teheneknél már régóta működik, hogy a reggeli fejés alapján, a tej mennyiségét és összetételét figyelve a gazdák azonnal tudnak reagálni, ha szükségesnek látják. Mivel a kiskérődző-ágazatban az állatok egyedi értéke alacsonyabb, ide lassabban gyűrűzik be ez a fajta modern megközelítés és technológia – tette hozzá.

– A Sm@RT projekt pontosan azt célozza, hogy előmozdítsa ezen technológiák összegyűjtését és kommunikációját, vagyis hogy a gazdálkodók értesüljenek ezekről, megértsék működésüket és jelentőségüket. Az információkhoz való hozzáférésen túl előbb-utóbb nyilván azt is segítenünk kell majd, hogy a gyakorlatban, a telepeken megjelenjenek a modern módszerek – vetítette előre a projektvezető.

Elmondta, hogy nyolc ország (Magyarország mellett az Egyesült Királyság, Franciaország, Norvégia, Írország, Olaszország, Izrael és Észtország) összesen 11 partnerrel vesz részt a programban, abban kutatóintézetek és állattartó telepek is vannak. Összegyűjtik egymás tudását, a tapasztalataikat, a máshol már bevált, jó gyakorlatokat, majd ezekből kommunikációs anyagokat készítenek: prospektust, technológiai leírásokat, de YouTube-­videókat is. A DE AKIT az egyik munkacsoport társvezetőjeként épp a kommunikáció egyik felelőse, nagy szerepe lesz a kiadványok elkészítésében és terjesztésében.

Ha jól érzi magát, a terméke is jobb minőségű | Fotó: MW-archív

– A projektben nem új dolgokat fejlesztünk, hanem a már meglévő, bevált módszereket próbáljuk a gazdáknak kiajánlani. Természetesen minden résztvevő lefordítja az anyagokat a saját nyelvére, majd a gazdálkodó szervezeteken, szaklapokon keresztül, kiállításokon, vásárokon való megjelenéssel fogja eljuttatni a termelőkhöz, de a közösségi médiát is használjuk majd, valamint farmlátogatásokat, workshopokat is szerveznek itthon és külföldön egyaránt – részletezte Bagi Zoltán. Úgy véli, a gazdák részéről lesz fogadókészség, a kulcs valószínűleg a gazdasági racionalitás: vagyis hogy megértsék, hogyan lesz az olcsóbb, hatékonyabb termelés mellett könnyebb és környezettudatosabb a munkájuk, jobb minőségűek a termékeik. Egy technológiai beruházás persze költséges, de éppen ezért ajánlanak majd olyanokat, melyek valahol már működnek, és életképesnek, hatékonynak bizonyultak.

Elmondta, hogy a projekt összköltségvetése 2 millió euró, és a hároméves időtartam második felében várhatóak majd látványosabb eredmények.

Messziről figyelhetnek

Bagi Zoltán elmondta, legelőre alapozott tartás esetében, amilyet általában a juhnál és kecskénél is alkalmaznak, vannak olyan technológiák, amikor videóval figyelik az állatokat, testalakulásukat, viselkedésüket. Megfelelő szoftver segítségével ki lehet szűrni a beteg egyedeket. Például parazitafertőzéseknél, de más betegségeknél is megváltozik az állat viselkedése, és ezt időben észlelve akár egy tömeges fertőzés, járvány is megelőzhető. Számos megoldás létezik ilyen monitoringrendszerekre. Gondoljunk csak a mindannyiunk telefonjában is megtalálható lépésszámláló funkcióra, amivel az állat aktivitásáról gyűjthetünk információt. Ha a gazda a normális napi bioritmustól eltérő értékeket tapasztal, akkor tudja, hogy meg kell néznie az állatot, más esetben viszont nem szükséges kimenni érte és befogni, feleslegesen lekötve az értékes munkaerőt.

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában