online konferencia

2021.02.26. 11:07

Debreceni Egyetem TDK: bemutatják tudományos munkáikat az ijfú kutatók

A nagyközönség elé tárhatják és megvitathatják eddigi, tudományos területen végzett eredményeiket a fiatal kutatók a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának pénteki Tudományos Diákköri Konferenciáján.

Fotó: Shutterstock

Az idei esemény résztvevői a járványügyi helyzet miatt online találkozhatnak. A nap folyamán egészségszociológiai, társadalomtudományi és inkubátor szekciókban értékelik a szakemberek a diákok tudományos munkáját.

Rusinné Fedor Anita, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának általános és tudományos dékánhelyettese a rendezvény megnyitóján kiemelte: a kutatói utánpótlás rendkívül fontos a felsőoktatási intézményekben. – Ehhez szükséges megteremtenünk azokat a feltételeket, amelyek biztosítják a tehetséges, motivált hallgatók bekapcsolódását a kutatói tevékenységekbe. A Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara minderre három lehetőséget is kínál, hiszen a Verzár Frigyes Szakkollégium, a Debreceni Egyetem Tehetséggondozó programja (DETEP), valamint a TDK is csatlakozási lehetőség a diákoknak. A Verzár Frigyes Szakkollégium célja, hogy magához vonzza azokat a hallgatókat, akik a kötelező ismereteken túl magasabb tudásra tennének szert. A mi feladatunk, hogy lehetőséget biztosítsunk a képességeik fejlesztéséhez, ugyanakkor célunk az is, hogy sokoldalú, a társadalmi problémák iránt nyitott értelmiséggé váljanak a tanulók. A magas szintű tudásszerzést különféle előadások, kurzusok és konferenciák segítik. A DETEP elsődleges célja, hogy segítse a hallgatókban rejlő tehetség kibontakozását, ez mindig az egyes tanszékeken belül és témavezető irányításával történik. A TDK, vagyis Tudományos Diákköri Konferencia pedig a hallgatók és a diákok kutatói munkáját segíti, továbbá az eredmények bemutatásának biztosít lehetőséget – részletezte.

A dékánhelyettes hozzátette: a TDK-t végző hallgatóknak lehetősége van kapcsolatépítésre is más, akár külföldi intézmények csoportjaival.

Színes a paletta

– Nagy büszkeség, hogy a Tudományos Diákkör egyidős a Karunkkal, és évről évre egyre nagyobb fejlődési ívet jár be – erről már Jávorné Erdei Renáta, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának tanszékvezetője, a Tudományos Diákköri Konferencia elnöke beszélt az online eseményen. Mint mondta, már nemcsak a felsőoktatásban résztvevő hallgatók, hanem középiskolai diákok is képviseltetik magukat a konferencián. – A mai rendkívüli találkozón öt szekcióban összesen harminc előadást hallhatunk.

„Elmondható, hogy színes a paletta azért, mert az érintett témák a társadalom-, valamint az egészségtudományok területét érintik, illetve azért is, mert mind egyetemisták, mind pedig középiskolás diákok határon innen és túl szerepelhetnek ma”

– mondta, majd hozzátette, a diákköri munkánkból hagyományosan, idén is kötetet jelenik majd meg.

Megfelelő támogatás

Balogh Erzsébet mesteroktató a szekcióülések előtt beszámolt az elmúlt év tudományos munkájáról. A Tudományos Diákköri Tanács titkára elmondta: csoportos foglalkozásokon egyebek mellett a hallgatóknak célzott támogatást nyújtottak a témaválasztáshoz, és a kutatás megszervezéséhez. – Mindig az a célunk, hogy megfelelő mentorolást kapjanak a tanulók. Az elmúlt évben is kiemelkedő eredményeket értek el a hallgatók a konferenciákon – mondta.

A Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának rendezvényét a Nemzeti Tehetség Program és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában