rákellenes világnap

2021.02.04. 18:00

A mellrák a leggyakoribb daganatos betegség

Tavaly világszerte két milliónál is több nőnél diagnosztizáltak a betegséget.

– Megelőzve a tüdőrákot, az emlőrák vált a leggyakoribb daganatos betegséggé, évente az újonnan diagnosztizált esetek mintegy tizenkét százaléka mellrák – jelentette be kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO) – olvasható a Délmagyar honlapján. Mint írják, Andre Ilbawi, a WHO daganatos betegségek specialistája a rák világnapja előtt tartott sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, először fordul elő, hogy az emlőrák a leggyakoribb daganatos betegség világszerte. Az illetékes hozzátette, az elmúlt két évtizedben a tüdőrák volt a legelterjedtebb daganatos betegség, megelőzve a szintén rendkívül gyakori bélrákot, amely most a harmadik leggyakoribb.

Magas számok

Tavaly mintegy 2,3 millió új emlőrákos esetet diagnosztizáltak a becslések szerint, ami az összes daganatos betegség 11,7 százalékát teszi ki. A nők körében ez a leggyakoribb daganatos betegség, a rákbetegségek okozta elhalálozás vezető oka világszerte – olvasható a WHO közleményében. Arra is kitértek, hogy az elhízás a nők esetében a mellrák általános kockázati tényezője. Ahogy nő a világ népessége és emelkedik az emberek élettartama, a rák várhatóan egyre gyakoribb betegséggé válik. Húsz év múlva mintegy harminc millió új eset lehetséges, szemben a tavalyi 19,3 millió esetszámmal. A kockázati tényezőkről szólva a WHO emlékeztetett arra, hogy a daganatos betegség miatti elhalálozások mintegy egyharmada a dohányzás, a magas testtömegindex, az alacsony gyümölcs- és zöldségfogyasztás, valamint a fizikai aktivitás hiánya és az alkoholfogyasztás számlájára írható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában