koronavírus

2021.02.23. 07:30

A legtöbb szülő igent mond az iskolai PCR-tesztre

A Debreceni Benedek Elek Általános Iskola már felhívta a figyelmet a lehetőségre.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Az oktatási intézmények dolgozói már jó ideje igényelhetik a Covid-19 szűrést, a diákok teszteléséről azonban ezidáig egyetlen debreceni iskola sem tájékoztatott. A Naplóhoz nemrég jutott el az az információ, mely szerint a debreceni Benedek Elek iskolában a szülők a gyermekeik részére is igényelhetik a koronavírussal kapcsolatos tesztelést. Mint azt közösségi oldalán az elmúlt napokban több szülő is jelezte: amennyiben a koronavírus járvány az oktatási intézményben is felüti a fejét, jóváhagyó szülői nyilatkozat ellenében, tanári felügyelet mellett végzik el a tesztelést az iskolákban.

Hetei József, a Debreceni Benedek Elek Általános Iskola intézményvezetője a Naplónak mondta el a legfontosabb tudnivalókat az eddig egyedülálló kezdeményezésről.

„Iskolánk lehetőséget kapott arra, hogy amennyiben az intézményben igazoltan megfertőződik a koronavírussal tanuló vagy dolgozó, akkor a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal szervezésében lehetőség nyílik a tanulók tesztelésére is”

– fogalmazott az iskolaigazgató. Kérdésünkre hozzáfűzte: a szülők jelentős hányada hozzájárulását adja gyermeke esetleges teszteléséhez.

Hozzájárulással és egyeztetéssel

Hetei József arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben megvalósul, a tesztelés pontos protokollját a megyei kormányhivatal az iskolával egyeztetve határozza majd meg. Az intézményvezető emlékeztetett arra, hogy erről az iskola vezetése tájékoztatta a szülőket, valamint azt kérték tőlük, hogy amennyiben lehetőség lesz a tesztelésre, nyilatkozzanak: hozzájárulnak-e az elvégzendő vizsgálathoz.

„Intézményünk az Emmi ajánlásainak eleget téve a 2020/21-es tanévben fokozott és kiemelt figyelmet fordít a higiéniai szabályok betartására. Mivel a gyermekek egyes esetekben tünetmentes hordozói a koronavírusnak, ezért a családok biztonsága érdekében mindenkinek megnyugvást jelenthetne, ha tesztelésen esne át az egész iskola”

– olvasható a Naplóhoz nemrég eljuttatott, 2021 februári keltezésű igazgatói közleményben. Annak ellenére, hogy a napokban több szülő is közzétette, hogy a gyermekeik iskolai Facebook-csoportjaiban az osztályfőnökök már a részletekről tájékoztatják a szülőket, a kormányhivatal egyelőre még nem juttatott el protokollt az eljárással kapcsolatban.

Az intézményvezető végül elmondta: bízik abban, hogy minden szülő felelős döntést hoz majd a PCR-tesztelés lehetőségével kapcsolatban, de természetesen tiszteletben tartják azoknak a véleményét is, akik valamilyen oknál fogva elutasítják azt.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában