Közlekedés

2021.01.06. 12:14

Új jegytípus és további fejlesztések a DKV-nál

Egy órán keresztül korlátlan járműre szállhat át az, aki az új jegyet választja.

Fotó: Matey István

Egy új, mobiltelefonnal megvásárolható jegytípussal indította az évet a DKV Zrt. Az időalapú, egy órán át érvényes jegyet 2021. január 1-től válthatják meg az utasok. – A debreceni közgyűlés tavaly úgy határozott, hogy nem emelünk árat a közösségi közlekedésben. Mindemellett is megvan az a szándékunk, hogy fejlesztéseket hajtsunk végre, ezért úgy döntöttünk, belevágunk az időalapú jegyek bevezetésébe – mondta Papp László, Debrecen polgármestere. Tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a 2020 októberében elindított elektronikus vonaljegyből már több mint 9 ezer darabot vásároltak az utasok. A most bevezetett jegy érvényességi ideje alatt korlátlan átszállási lehetőséget biztosít autóbusz, trolibusz és villamos járművekre is. – Érdemes tudni, hogy minden átszállás alkalmával érvényesíteni kell a QR-kódot, amennyiben ezt valaki elfelejti, az pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után – hívta fel a figyelmet a polgármester a költséghatékony jeggyel kapcsolatos tudnivalókra. Hozzátette, az egyórás intervallum az első utazás megkezdésétől számít, és az átszállási idő is beletartozik. Amennyiben egy járművön tartózkodás alatt lejár az időkeret, új jegyet kell váltania az utasnak.

Fejlesztések várhatók

Nehéz volt az elmúlt év a város közösségi közlekedési rendszerét működtető DKV Zrt. számára. – Volt olyan időszak, amikor 30 százalékkal esett vissza az utazási igény, és emellett kellett fenntartani a város közlekedési rendszerét – mondta Papp László. Kiemelte, nagy jelentőséggel bír, hogy egy ilyen helyzetben is képesek a fejlesztésre és új megoldások bevezetésére. – A jövőt illetően a Debrecen 2030 program keretében számos olyan fejlesztést tervezünk, amelyek a városon belüli közlekedésben a közösségi közlekedés irányába viszik el a hangsúlyt. Terveink között szerepel a meglévő villamosvonalak fejlesztése és új vonalak tervezése, járművek beszerzése és fejlesztése is – tette hozzá. Reményeik szerint a fejlesztések növekvő utaslétszámhoz vezetnek majd.

Papp László polgármester (balról) és Nagy Attila, a DKV Zrt. vezérigazgatója | Fotó: Matey István

– Fontos volt, hogy el tudjuk indítani ezt a gyors, applikáción alapuló jegyvásárlást – mondta Nagy Attila, a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette, terveik szerint az év második felében már nemcsak a vonaljegyet és a most bevezetett egyórás jegyet, hanem a többi értékszelvényüket is meg lehet majd vásárolni a mobilapplikáción keresztül. – Látjuk, hogy egyre többen használják az elektronikus megoldásokat Debrecenben a közlekedésben. A vásárlók több mint 20 százaléka a személyi igazolványhoz, diákigazolványhoz, vagy Debrecen kártyához hozzárendelhető elektronikus bérletet preferálja – tette hozzá Nagy Attila. Felhívta a figyelmet, hogy a jegy használatához le kell tölteni a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. saját applikációját, vagy a disztribútor hálózatukhoz csatlakozott applikációk valamelyikét. A vezérigazgató arra biztatta a debreceni lakosokat, hogy ebben a pandémiás időszakban használják ki ezeket az érintésmentes lehetőségeket.

Debreczeni-Kondás Eszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában