Keményebbek, mint hinnéd

2021.01.19. 12:47

Nem fagynak meg itthon telelő gólyáink

Aggódó állatbarátok keresték meg a Hortobágyi Madárparkot.

Fotó: madarpark.hu

Rengeteg kérdés és levél érkezett a Hortobágyi Madárpark – Madárkórház Alapítványhoz az utóbbi időben azzal kapcsolatban, hogy a téli hidegben több helyen láttak villanyoszlopon és fészekben álldogáló gólyákat. Sokan érdeklődtek, hogy miért nem helyezik ezeket a példányokat zárt, meleg helyre. – Amíg egy madár egészséges, addig nem kell befogni, nem kell feltétlenül megmenteni – szögezték le a szakemberek.

A költöző madarak nagy része nem a hideg miatt vonul télen Afrikába, az időjárás csupán közvetett ok. A valódi problémát az jelenti, hogy ebben az évszakban eltűnik a táplálékuk, így nem marad mit enniük. Az esetek többségében tehát a táplálékhiány miatt vonulnak el melegebb földrészekre, ahol a kedvezőbb klíma miatt megtalálhatóak a rovarok, kétéltűek, hüllők és egyebek. Ha egy madár minden évszakban hozzájut a számára elegendő élelemhez idehaza, akkor nem szükséges elköltöznie. A testét borító tollak ugyanis nagyon jól szigetelnek, így alapvetően nem fáznak a téli időszakban – oszlatja el az aggályokat a Hortobágyi Madárpark közleménye.

A gólyák nyáron elsősorban rovarokkal táplálkoznak, de gyakorlatilag bármit megesznek, amit le tudnak nyelni: békákat, gyíkokat, kisebb rágcsálókat, kígyókat, halakat is megfognak. Mivel a fő táplálékbázisukat jelentő rovarok télen nem hozzáférhetőek, így a faj vonulni kényszerül. A télen itt maradt gólyák a fentebb már említett rendkívül gazdag tápláléklistájuknak köszönhetően viszont képesek átvészelni a telet. Ilyenkor nagyon fontos táplálékukká válik az egér és a pocok, azok a kisemlősök, amelyek nem alszanak téli álmot. Éppen ezért télen a gólyák elsősorban a szántókon, tarlókon táplálkoznak. Enyhe idő esetén, amikor vizeink nem fagynak be, még halászni is tudnak, továbbá nagyon sok helyen az etetik őket az emberek, így a rutinosabb példányok ezt is számításba veszik. Amennyiben egy fehér gólya sikeresen átvészel egy telet, akkor nagyobb valószínűséggel fog a következő évben is a maradás mellett dönteni.

– A télen is hazánkban maradó fehér gólyák tehát nem reménytelenül indulnak neki ennek a zord évszaknak. Alkalmazkodóképességüknek és az emberek segítségének, illetve némi szerencsének köszönhetően reális esélyük van arra, hogy túléljék a hideg évszakot. Ezért nem kell félteni a röpdénkben kint maradt gólyákat sem, hiszen őket bőségesen ellátjuk minden nap eleséggel – olvasható a Madárpark honlapján.

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/csendesen-szallingozik-a-ho-a-madarkorhaz-felett-4914628/

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/egereszolyv-szarnyara-csapodott-a-szabalytalanul-kihelyezett-csapda-videoval-4901635/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában