megszámolják őket

2021.01.15. 09:31

Hétvégén tartják az idei sasszinkront

A hazánkban telelő ragadozó madarak éves számlálását január 15. és 17. között végzik.

20200119 Zala megye Lelkes András, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őre az Országos Sasszinkron Akcióban, madármegfigyelés fotó Gyuricza Ferenc GYF Zalai Hírlap

Fotó: MW-archív

Immáron 18. alkalommal rendezi meg az Országos Sasszinkront a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil szervezetekkel együttműködve. – A felmérés során több kollégával kimegyünk azokra a területekre, ahol ezek a fajok jellemzően előfordulnak, és ennek a monitoring jellegű felmérésnek az eredményeként kapunk aztán képet a hazánkban tartózkodó sasok állományáról – tájékoztatta a Naplót Szakál László, az MME Hajdú-Bihar Megyei Helyi Csoportjának elnöke.

– Legnagyobb számban rétisasok telelnek nálunk, mivel a nem vonuló hazai fészkelőkhöz télen északról érkező egyedek is csatlakoznak, és minden évben előfordul néhány, ritkaságnak számító szirti és fekete sas is. Hazánkban tölti a telet a parlagi sas Kárpát-medencei költőállományából származó fiatal egyedek nagy része is – mondta Szakál László.

A felmérésen más fajokat is megfigyelnek, ilyen például a túzok. Az egyesület honlapján feltüntetett közleményből kiderül az is, hogy Magyarország területén a sasfajok szempontjából sok kiemelten fontos telelőhely van. Az MME a partnereivel 2004-ben indította el a legfontosabb, részben már évtizedek óta ismert sastelelőhelyek egységes módszertannal és egy időben történő, úgynevezett „szinkron” felmérését. A megfigyelési eredmények összesítését követően a sasleltár várhatóan február elején készül el.

Berecz Dorina

Borítókép: Lelkes András természetvédelmi őr a tavalyi szinkronon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában