Galériával

2021.01.08. 14:30

Modellektől a fotókon át a vezetékoszlopokig – A DKV kiállított kincsei

„Tárt kapukkal várják” a tömegközlekedés és a helytörténet iránt érdeklődőket.

Fotó: Kiss Annamarie

A könyvtárak, múzeumok is már hónapok óta nem fogadhatnak látogatókat, mégis van a megyeszékhelyen egy páratlan gyűjtemény, amit most is megtekinthetnek az érdeklődők, ráadásul díjtalanul.

Ez a létesítmény a DKV Közlekedéstörténeti Emlékszoba, és azért lehet nyitva, mert hivatalosan nem tartozik a múzeumok kategóriájába. Igaz, egyszerre maximum öt látogató lehet a helyiségben, a védőmaszk használata kötelező, és belépés előtt a portán testhőmérséklet-mérést végeznek.

A zsebórák összehangolása

Gara Kálmán, az emlékszoba létrehozója, gondozója és vezetője a Napló érdeklődésére arról tájékoztatott, hogy munkanapokon 8 és 12 óra között fogadnak vendégeket, míg hétvégén, munkaszüneti napokon előzetes bejelentkezésre, a társaság honlapján található telefonszámon. Legutóbb is például vasárnap érkeztek vendégeik Győrből, és a három buszsofőr nagyon elégedett volt az itt látottakkal. Mint megtudtuk, a 120 négyzetméter összalapterületű emlékszoba csaknem háromezer relikviája mellett az egész telep is megtekinthető a villamos- és a trolikocsiszínekkel együtt, az ős DKV-s Gara Kálmán kalauzolásával.

Mik vannak még? A Salétrom utcai telepen megcsodálható terepasztal, vezetőállás, egyenruhák, makettek és menetrendek, ugyanakkor a múltban szolgált táblák, pólók, jegyek, bérletek, fotók, képeslapok is alkotják a különleges és gazdag tömegközlekedési gyűjteményt.

Fotó: Kiss Annamarie

Itt lapozgatható az a praktikus utasítás is, melynek egyik különlegessége az órák használatára vonatkozó szabály. Eszerint

„A végrehajtó szolgálatban alkalmazottak közül mindazok, akiknek ténykedése a vonatforgalommal összefügg, szolgálatban jól járó zsebórát kötelesek magukkal hordani. Ezek az órák naponként az államvasúti indóház homlokzatán lévő óra szerint szabályozandók, a mellékvonalak személyzetének zseb­órái pedig déli 12 óra után az ellenőrök zsebórájához szabályozandók.”

Guinness-rekorder-anyag

Az ország egyetlen ilyen vidéki emlékszobájában a fentieken kívül más kuriózumokat is megtekinthetnek a látogatók. Van itt Guinness-rekorder nyakkendő-kollekció a világ minden tájáról (természetesen mind tömegközlekedési), poharak, szatyrok, az egykori DKV-dalárda serlegei, a régi DKV-székház zászlótartói, továbbá a Nagyerdei körút vezetéktartó oszlopainak egyike is (ilyen anno 62 darab volt a sín mellett). Ritkaság az 1907-es menetrend, az 1956-os kollektív szerződés, no meg persze az 1911-es kezdeti időkből származó részvény, élvezeti jegy és első forgalmi utasítás is.

Fotó: Kiss Annamarie

Valósághű terepasztal

A helyi vonatkozású relikviákon kívül más tömegközlekedési társaságok használati és ajándéktárgyai is gazdagon helyet kaptak a teremben, ahol a kiállítási tárgyakban szemléletes és attraktív módon gyönyörködhetünk.

A tárlat a helytörténet-kutatókat és az iskolai oktatást is nagyban segítheti, itt ugyanis azt is megnézhetik, hogy milyen volt régen a váltó, a sín és a vezetéktartó oszlop. Ugyancsak oktatási célból készült az a – látványosságnak és játéknak se utolsó – terepasztal is, amin valósághűen szerepelnek a cívisvárosi hálózat pályái és váltói, sőt, kapcsolhatók, ezáltal pedig az elhelyezkedésük és a működésük is megtanulható.

Vass Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában