matuzsálem

2021.01.20. 08:30

A kaktusz, ami már több mint ötven esztendeje virágzik

Bíróék még nászajándékként kapták a dísznövényt, azóta majdnem egyméteresre nőtt.

Bíró Ferencné büszke a különleges látványt nyújtó kaktuszra

Fotó: Bíró Ferencné-archív

A virágai között matuzsálemi korban él és ma is virágzik a Bíró család karácsonyi kaktusza. Még 1965-ben, esküvőjükön nászajándékként kapták nagymamájuktól Bíró Ferencék azt a karácsonyi kaktuszt, amely virágözönnel köszöntötte a szent ünnepet tavaly is. A több mint fél évszázad alatt az alig mozgatott, kerti földdel vegyes virágföldben, virágcserépben élő kaktusz közel egy méter magasra nőtt, átmérője szintén egy méter, virágkerülete pedig eléri a három métert is. A már nyugdíjazott pedagógus, Bíró Ferencné sokfajta virágot nevelget a lakásában, többek között a rendkívül idős kaktusz hajtott utódait is, melyekből sok ismerőst és falubelit is megajándékozott már az eltelt évtizedek alatt.

Bíró Ferencné büszke a különleges látványt nyújtó kaktuszra
Fotó: Bíró Ferencné-archív

Mint elmondta, ez a kaktuszfajta a világos, de nem napsütötte helyet szereti leginkább, valamint a tizenöt-húsz fokos hőmérsékletet, körülbelül tizennégy-tizenhat fokban virágzik. Bíróné Piroska fontosnak tartja, hogy a virágzási időszakban ne változtassuk a kaktusz helyét, és ne tegyük huzatos helyre, mert akkor lehullatja a virágait. A virágzási időszak alatt sok vizet igényel, a földjét állandóan nedvesen kell tartani, a felkészülési időszakában pedig adjunk neki több tápanyagot, akkor biztosan lesznek rajta virágok.

Péter Imre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában