szeretetben maradni

2021.01.27. 08:19

Kocsis Fülöp érsek-metropolita szerint eredendően vágyakozunk az egységre

Az ökumenikus imahét záróalkalmán a görögkatolikus főpásztor hirdetett igét.

Fotó: Napló-archív

A Nagytemplom adott otthont az ökumenikus imahét utolsó alkalmának vasárnap délután. Elsőként Fekete Károly református püspök köszöntötte az imaközösséget, az igeolvasás szolgálatát Bereczki Lajos baptista lelkész látta el. Az előimát Sipos Barnabás ortodox parókustól hallhattuk, amit Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita igehirdetése követett.

Kocsis Fülöp először arra emlékeztetett, hogy az idei ökumenikus imahét vezérgondolata egész héten megjelent: Jézus szeretetében kell maradnunk ahhoz, hogy az egységben növekedni tudjunk. Az egység törekvés, és olyan naggyá tud nőni, hogy az árnyékában nemcsak az ég madarai húzódhatnak meg, hanem mindenki, aki számára ez fontos. – Ezt együtt, egymással és az Istennel való közösségben élhetjük meg, mivel eredendően vágyunk az egységre. Kocsis Fülöp hangsúlyozta: a gyermekek számára a család az egység, és ők vágynak is erre. Az egészséges kibontakozás időszakában sem múlik ez el, mivel az egyre nagyobb család képe gazdagítja ezt a kapcsolatot.

Maradjon meg az egység

A görögkatolikus főpásztor azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy ezt az egységet megtöri a kamaszkorral járó elszakadási vágy, ebben az időszakban ugyanis a gyermek feszegeti saját identitását, így az egység határait is. Kiemelte: nagy szeretet, bölcsesség és a Szentlélek irányítása kell ahhoz, hogy a család egysége ne törjön meg: amikor a gyermek elszakad családjától, az is fontos, hogy az egység megmaradjon és tovább gyarapodjon a család szeretettára.

Tavaly március óta gyakran halljuk ezt a szót: maradjatok – folytatta a görögkatolikus érsek. – Maradjunk otthon és vigyázzunk egymásra! Ezeket a fontos felszólításokat át is értelmezhetjük: maradjatok otthon a lelketekben, ott, ahol az Isten van, és ettől a belső istenkapcsolattól ne távolodjatok el – mutatott rá Kocsis Fülöp, aki szerint minél inkább túllépünk önmagunkon, annál inkább eljutunk saját lényünkhöz. Végezetül úgy fogalmazott: – A végtelen ott van bennem. Bennem van az Isten, és nekem is meg kell maradnom őbenne.

Az apostoli hitvallást Asztalos Richárd evangélikus lelkipásztortól, a záróimát Palánki Ferenc római katolikus püspöktől hallhattuk. Az imádság után dr. Kustár Zoltán, a Both Antal Teológiai és Kulturális Alapítvány kuratóriumi elnöke Pro Unitate in Christo díjat adott át Bóna Zoltán református lelkésznek, a MEÖT volt főtitkárának.

Hatékonyabb kommunikáció kell

Fekete Károly a napokban a Tiszántúli Református Egyházkerület közösségi oldalán osztotta meg gondolatait a kezdeményező kommunikációval kapcsolatban. A Hirdesd az igét! csaknem kétszáz rendezvénynapjának sikereit említve úgy fogalmazott: nem elég az úgynevezett egyszeri, kampányszerű vallásos élmény, hanem be kell vezetni a folyamatos és kitartó gyülekezeti munkát. – Új gondolkodásmód és megoldások szükségesek ahhoz, hogy visszatanítsuk szellemi örökségünket, akár egyházi alapfogalmainkat is – mutatott rá. Fekete Károly a belső kommunikáció élénkítésére új kezdeményezést is elindít: a Refkatedra képzési program találkozási lehetőséget biztosít közös tanulásra, beszélgetésekre, tapasztalatcserére hívnak azonos vagy hasonló munkaterületeken szolgálókat.Fekete Károly kitért arra is, hogy az új énekeskönyvet a zsinat ugyan már elfogadta, de a liturgiai megújulás folyamatának része lesz a könyv megismertetése. – Párbeszédet kell kezdeményeznünk az istentiszteleti légkör javításáról, elsőrangú kérdés ugyanis, hogy milyen a lelki kondíciónk, hiszen lelkiség nélkül nincs egyház. Ha az egyházunk lelkileg alultáplált, akkor még az alapvető lelki élettevékenységek sem mennek. Az istentiszteleti élet befelé és kifelé is kommunikál – mutatott rá a református püspök, majd megjegyezte: az életformává és a mindennapokat átszövő keresztyénségé a jövő. – Több kell a vasárnapi egy óránál, kezdeményezni kell a hétközi kiscsoportos alkalmak terjedését, és a családlátogatások további gyakorlatát. A helyes gyülekezeti élet ugyanis piramis alakú: csúcsán az istentisztelet van, alatta pedig szélesen sorjáznak azok a csoportok, közösségek, melyeken keresztül Isten erőssé tehet minden gyülekezetet – hívta fel a figyelmet Fekete Károly.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában