fotókkal

2021.01.12. 12:52

Hőseinkre emlékeztek a debreceni Honvédtemetőben

Nincs olyan magyar család, ahol a Don-kanyar földrajzi neve ne csengene ismerősen.

Fotó: Matey István

Bár közel sem volt olyan hideg, mint a csata idején, a szállingózó hó és a fagyos januári időjárás mégis autentikussá tette a doni áttörés áldozataira való megemlékezést kedd délelőtt.

Az eseményen beszédet mondott Csákvári Sándor, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár kulturális részlegének vezetője. – Talán nincs olyan magyar család, ahol Doberdó vagy a Don-kanyar földrajzi neve ne csengene ismerősen. Most az 1943-ban bekövetkezett doni eseményekre, az abban részt vevő elődeinkre emlékezünk – kezdte beszédét, majd szót ejtett a csata történéseiről. – Honvédjeink folyóvédelemre rendezkedtek be a Don kanyarulatában. A 200 ezer fős haderő védelmi szakasza 200 ezer méter hosszú volt. Mínusz 35-42 Celsius-fok körül mozgott a hőmérő – tájékoztatott. – A reggel még nyugalmasan telt. Az ellátók a vonalakba vitték a reggeli élelmet, kiosztották a fejadag fél deci pálinkát, amit nagyon sokan akkor ittak utoljára – tette hozzá. Az orosz támadás ezt követően megindult. A támadók 4 az 1-hez arányú ember-, valamint 10 az 1-hez arányú tüzérségi előnyben voltak. A fáradt és a hideg időre nem megfelelően felszerelt magyar csapatoknak nem sok esélyük maradt. Ezek ellenére a magyarok hősiesen küzdöttek.

„Olyan egységünk is volt, amely 4 nap alatt 13 alkalommal tört át az újra meg újra köré fonódó szovjet gyűrűn. Tette mindezt minden utánpótlás és kommunikációs lehetőség nélkül”

– fogalmazott Csákvári Sándor. Hozzátette, a Don-kanyar történelmünk talán legnagyobb katonai katasztrófája lett, és ezt a tényt súlyosbítja az is, hogy az ott történtekről hosszú ideig nem beszélhetett senki.

A megemlékezésen áldást mondott Sajtos Szilárd és Szentesi Csaba tábori lelkészek, majd koszorút helyezett el Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében Fauszt Zoltán aljegyző, Szloszjár Balázs dandártábornok, Nagy Zoltán alezredes, Gyurosovics József dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány, Deák László alezredes, valamint Szabó János József pénzügyőr alezredes.

Debreczeni-Kondás Eszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában