hozzátáplálás előtt

2021.01.17. 12:19

Hat hónapos korig ajánlott kizárólag anyatejjel táplálni a csecsemőket

Így szól a legtöbb szakmai javaslat.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Az első fél év letelte után a csecsemők anyatejjel való táplálását követő, úgynevezett hozzátáplálási időszakban is, egészen a babák egyéves koráig ugyanúgy szerepe van az anyatejnek. A témában Gyenge Ilona védőnőt kérdezte a Napló.

A szakember elmondta: amíg a javaslatok szerint az anyatejjel táplált babák hat hónap után ismerkedhetnek meg a finom falatokkal, addig a tápszerrel táplált gyermekek esetében már négy hónapos kortól el lehet kezdeni a hozzátáplálást. – Kezdetben érdemes olyan ételekkel indítani, amelyek nem vagy pedig ritkán váltanak ki allergiás reakciót. Először ajánlott kezdeni a gyümölcsökkel, amelyeket lé vagy pép formájában tudunk megismertetni a csecsemőkkel. Ezután jöhetnek a főzelékfélék, amit általában a burgonyával szoktuk kezdeni. Ahogy telik az idő, úgy lehet egyre több étellel táplálni a babákat – mondta a védőnő.

Apró magvasat ne!

Kiemelte: a legfontosabb, hogy a hozzátáplálás legyen fokozatos. – Lehetőleg ne akkor akarjuk elkezdeni, amikor a gyermek beteg vagy éppen nyűgösebb napja van. Egyszerre egyfajta ételt vezessünk be, amit három-öt napig folyamatosan adjunk a csecsemőnek, ugyanis ezzel a módszerrel meg tudjuk figyelni, hogy kialakul-e valamilyen allergiás reakció. Fontos, hogy a csecsemőknek a vizet fel kell forralni, és apró magvas gyümölcsöket nem szabad adni nekik egyéves korukig. Ajánlatos a szülőknek feljegyezni, hogy mikor milyen ételt vezettek be a gyermek étrendjébe, így pontosan visszakövethető, mitől alakulhatott ki az esetleges túlérzékenység. Egy szoptatást kettő-négy hét alatt lehet helyettesíteni egy étkezéssel. Legutoljára érdemes elhagyni a reggeli és az esti szoptatást, mert pszichésen ezekhez az alkalmakhoz ragaszkodnak a babák leginkább – javasolta a szakember.

A hozzátáplálás egyik fontos eleme, hogy olyan ételt készítsünk, amelyet a csecsemő könnyen meg tud enni – mondta Gyenge Ilona, hozzátéve: mindezt úgy a legegyszerűbb megoldani, ha az ételeket kezdetben sűrítjük anyatejjel vagy tápszerrel, illetve pürésítjük turmixgéppel vagy villával.

– Egyszerűen elkészíthető, egészséges házi babaebéd lehet többek között a banánpüré baba- vagy háztartási keksszel. Később, apró adagokban olyan ételeket is kínálhatunk, amiket magunk is ebédelünk, egyebek mellett burgonyafőzeléket párolt csirkehússal. Az evés végén pedig kínáljunk babáknak való teát a csöppségeknek – tette hozzá.

Bucsi Bernadett Ildikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában