Műtét előtt

2021.01.12. 16:40

Szétzúzta az egerészölyv szárnyait egy csapda – videóval

A hortobágyi madárkórházba került, ahol megpróbálják helyrehozni a szilánkosra tört csontokat és megroncsolt izmokat.

Fotó: Madárkórház Alapítvány

Újabb szabálytalanul kihelyezett csapda fogott védett madarat; természetkárosítás, állatkínzás és orvvadászat bűntette történt – tájékoztatta portálunkat dr. Déri János, a Madárkórház Alapítvány vezetője. Mint kiderült, fűrészfogakkal ellátott vas csapódott egy egerészölyv szárnyára Nagyrédén. Bár a madár túlélte az esetet, csúnyán megsérült.

Fotó: Madárkórház Alapítvány

Nagy Attila, a Madárkórház Alapítvány önkéntese január 11-én kapta a bejelentést a bajba került egerészölyvről. A jóakaróknak nem volt könnyű dolguk: a csapdát rögzítették, így többszöri próbálkozás után sem tudták kiszabadítani a madarat. Az önkéntes annak tudatában sietett a helyszínre, hogy az állat nem éli túl az éjszakát az erős talajmenti fagy miatt. Fáradozásának köszönhetően az ölyv szárnyai végül kiszabadultak a fogságból. Nagy Attila ezután hazavitte a sérültet, otthonában stabilizálta az állapotát, majd másnap reggel elszállította a hortobágyi Madárkórházba.

Az orvosi vizsgálat szerint a madár mindkét szárnya megsérült. A bal kéztőcsontjai szilánkosan törtek, s a csapda fogai a jobb és a bal szárnyon mind a bőrt, mind pedig az izmokat csúnyán megroncsolták. Műtétje komplikált és hosszú lesz, ennek ellenére van remény a felépülésére.

A szabálytalanul kihelyezett csapda ügyében alapítványunk az illetékes hatóságokhoz fordul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában