Járvány

2021.01.22. 11:04

A miniszterelnök a debreceni oltóanyaggyár jelentőségét hangsúlyozta

Európában szinte egyedülálló épület lehet a cívisvárosban épülő létesítmény.

20200109 Budapest Orbán Viktor, miniszterelnök sajtótájékoztatót tartott a Karmelita kolostorban. Két és fél órán keresztül állt az újságírók rendelkezésére az évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján, az idei első Kormányinfón. Fotó: Kurucz Árpád KA Magyar Nemzet

Fotó: MW-archív

Orbán Viktor kormányfői interjút adott péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök egyebek mellett a debreceni vakcinagyár építésére is kitért. Mint mondta, a Kormány elrendelte egy olyan gyár létesítését a cívisvárosban, amely bármilyen esetben, ha képesek kifejleszteni vakcinát, sok oltóanyagot tud gyártani.

– A magyaroknak nem magyarázatra van szüksége, hanem vakcinára – emelte ki. – Az nem lehetséges, hogy azért haljanak meg magyar emberek, mert a brüsszeli vakcinabeszerzés lassú. Vakcina kell, mert az jelenti az életet – hangsúlyozta.

Megyeszékhelyünkön 2020 júniusában helyezték el az épülő oltóanyaggyár és innovációs központ alapkövét.

A pilot oltóanyagüzem méretéből és kettős funkciójából kifolyólag egy Európában szinte egyedülálló épület lehet, melyben két, egymástól elválasztott területen biológiai hatóanyagok steril gyártási technológiával történő előállítása folyik majd.

A kísérleti laboratóriummal egyben kis szériás vakcinagyártásra alkalmas üzem kerül megépítésre, s várhatóan 2023 első negyedévében kezdheti meg a működést.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is kitért a debreceni vakcinafejlesztésre a csütörtöki Kormányinfón. Mint mondta, ez már nem jelenthet megoldást a jelenlegi járványban, mert hosszabb időt vesz igénybe egy vakcinalabor létesítése.

A borítóképen: Orbán Viktor miniszterelnök

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában