mindkettőt elvitték

2020.12.15. 14:00

Vakond és bringatorony nélkül maradt a Parkerdő

A 2014-es rekonstrukció alkalmával kihelyezett térelemeket már hiába keresik az erdőjárók.

MP

Fotó: Molnár Péter

A Nagyerdőn sétálók több változásra is felfigyelhettek mostanában. Ilyen az is, hogy eltűnt a fából készült vakondszobor, valamint a szomszédos kerékpárostorony is.

Fotó: Molnár Péter

A Napló ezek miatt fordult a polgármesteri hivatalhoz arról érdeklődve, hogy mi lehet az oka az elvitelüknek, és visszakerülnek-e még a helyükre.

Az önkormányzattól kapott válasz szerint a nagyerdei parkerdő területén 2014-ben telepített, Vakond elnevezésű tanösvényi szobor rongálás miatt 2019 decemberében balesetveszélyessé vált. Elszállításáról a polgármesteri hivatal kérésére a szobrot készítő vállalkozó gondoskodott.

A szobor helyreállításának megrendelése az önkormányzati költségvetési keret függvénye.

Fotó: Vass Attila-archív

A bringás létesítményről megtudtuk: a szobor mellett található, szintén 2014-ben kivitelezett mountainbikepálya (MTB-pálya) ácsolt tornya az elmúlt években folyamatos rongálásnak, amortizációnak volt kitéve.

Fotó: Vass Attila-archív

A nagyerdei parkerdő helyi jelentőségű védett természetvédelmi terület, önkormányzati tulajdonban álló közpark. Az itt lévő térszintkülönbség, mélyedések és medencék a Békás-tó többletvíztartalmának levezetésére, csapadékvíz tárolására szolgálnak. Annak ellenére, hogy Debrecen városa a nagyerdei parkerdő déli részén nem üzemeltet MTB-pályát, az ott található torony állapotát a hivatal illetékes munkatársai, valamint a parkban feladatot ellátó biztonsági szolgálat is folyamatosan ellenőrizte.

Fotó: Molnár Péter

– Az időszakosan balesetveszélyessé vált torony körbeszalagozásáról és eseti javításáról rendszeresen intézkedtünk – idézte fel a hivatal levele. – A torony 2020 első felében (minden bizonnyal rongálás következtében) felborult, és a tartószerkezetében olyan mértékű károsodás történt, hogy a javításokat végző asztalos szakember véleménye szerint a helyreállítását már nem lehetett elvégezni. Emiatt a fennálló balesetveszélyes állapot megszüntetése érdekében a tornyot elbontották.

VA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában