Járvány

2020.12.06. 16:42

Nagy szükség van a plazmadonorokra a fertőzöttek kezeléséhez

Nem mindenki felel meg, de minél nagyobb számban jelentkeznek, annál több lehet az alkalmas személy.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A koronavírus-járvány már hosszú hónapok óta megkeseríti a mindennapokat, ugyanakkor a védőoltásra a jelenlegi hírek szerint már nem kell sokáig várnunk. Addig azonban más módszerekhez kell folyamodnunk, főleg a védekezés terén. Emellett pedig a kezelések is másképpen alakulnak, a gyógyultak figyelmét folyamatosan arra próbálják meg felhívni, hogy adjanak plazmát, ezzel segítve a fertőzéssel küzdő súlyosabb betegeket.

Kevés a megfelelő donor

Az Országos Vérellátó Szolgálat kérdésünkre válaszolva közölte, próbálnak mindent megtenni azért, hogy felhívják a gyógyultak figyelmét, ebben pedig média nagy segítség. Ezen felül a kórházból gyógyultan távozókat is tájékoztatják a lehetőségről.

Kántor Kata, az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársa kifejtette, elég sokan jelentkeznek donornak, de sajnos csak kevesen alkalmasak, sok esetben ugyanis a vérben lévő ellenanyag szintje nem megfelelő.

Országos átlagban tíz jelentkezőből mindössze csak kettő felel meg, Hajdú-Biharban ez az arány valamivel jobb.

Mint megtudtuk, megyénkben eddig 27 személy jelentkezett donornak, ebből 8-an megfeleltek, 2 további jelentkező kivizsgálása még tart. Hozzáfűzte, egy plazmaadás eredményeként három egység készítményt lehet előállítani, ez a mennyiség egy beteg ellátásához elegendő. A donációknak köszönhetően eddig több százan kaptak már ilyen terápiás készítményt.

Jelentkezni minden gyógyult tud

Ahhoz, hogy valaki donor legyen, az alapvető feltételek ugyanazok, mint a véradás esetében (a részletes lista ezen a linken olvasható). Az egyik legfontosabb kitétel az egészség mellett az, hogy jelentkező minimum 50 kilogramm súlyú legyen, emellett be kell töltenie a 18. életévét, legfeljebb pedig 65 éves lehet, ám ekkor már a kivizsgáló személy dönt az alkalmasságról. Ezen felül a donornak jelenleg szüksége van egy pozitív PCR-tesztre, amely a fertőzöttséget igazolja, de néhány héten belül nagy valószínűséggel a pozitív antigénteszt-eredményt is elfogadják majd. A válaszban kifejtették, a vércsoport nem számít, hiszen minden vércsoportú beteg előfordulhat, a készítmény használata során az orvosok természetesen a beadhatóságra (kompatibilitás) vonatkozó szabályok szerint járnak el.

A donorrá válás folyamata mintavétellel indul. A mintát vérből veszik, hogy az antianyagszintet megállapíthassák. Fontos tudnivaló, hogy a mintavétel előtt enni és inni is lehet, de a zsíros ételeket és az alkoholt kerülni kell. Amennyiben a minta alapján a donorjelölt megfelel, akkor az OVSZ munkatársa személyesen egyeztet arról, hogy mikor és hol kerül sor a plazmaadásra, amely valamelyik plazmacentrumban történik. Aki szeretne, az többször is adhat plazmát, jelenlegi adatok szerint már többen vannak, akik három vagy négy alkalommal is segítettek másokon ezzel a módszerrel.

BR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában