a szakember szemével

2020.12.20. 07:30

Mikor kapható a végkielégítés?

A felek csak a szabályok szerint szüntethetik meg a munkaviszonyt.

Nagy Emese

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat fogyatékossággal élő embereket foglalkoztató Teaműhelyében a megváltozott munkaképességű máltai munkatársakkal közösen részt vesz a szervezet karácsonyi előkészületeiben. 20201211 Páty Fotó Bach Máté Magyar Nemzet

Fotó: illusztráció / MW-archív

A koronavírus-járvány alatt a legtöbb embernek az a legfontosabb, hogy jó egészségnek örvendjen, s ne kerüljön veszélybe az állása. Ezek kapcsán annak jártunk utána, hogy a munkáltató elküldheti-e a munkavállalót végkielégítés nélkül a koronavírusra hivatkozva. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy mikor nem jár végkielégítés. Mi a végkielégítés mértéke?

Rehabilitációs eljárás

dr. Tihanyi Péter ügyvéd Fotó: Molnár Péter

– A munka törvénykönyve kimondja, a munkaviszonyt mind a munkavállaló, mind a munkáltató felmondással megszüntetheti, de ennek vannak feltételei – fogalmazott dr. Tihanyi Péter ügyvéd. – A munkáltató a felmondását köteles megindokolni. A felmondás indoka a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő ok lehet – mondta. – Fontos tudni, hogy a munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt a várandósság, a szülési szabadság, illetve a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság alatt. Érdemes megjegyezni, hogy a munkaviszony a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés alatt sem megszüntethető. Továbbá nő jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésének, de legfeljebb ennek megkezdésétől számított hat hónap tartama alatt sem küldhető el. A munkavállaló azonnali hatállyal – indoklás nélkül – próbaidő alatt, míg a munkáltató a határozott idejű munkaviszonyt szüntetheti meg.

A kötelezettség megszegése

Határozott idejű munkaviszony megszüntetése esetén a munkavállaló jogosult tizenkét havi vagy ha a határozott időből hátralévő idő egy évnél rövidebb, a hátralévő időre járó távolléti díjára – ismertette az ügyvéd. A munkáltató a nyugdíjasnak nem minősülő munkavállaló határozatlan tartamú munkaviszonyát a nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belül csak a következő esetekben szüntetheti meg: munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi. – Rehabilitációs ellátásban vagy rehabilitációs járadékban részesülő munkavállaló munkaviszonyát a munkavállaló egészségi okkal összefüggő képességével indokolt felmondással a következő esetekben lehet megszüntetni: a munkavállaló eredeti munkakörében nem foglalkoztatható tovább, a munkavállaló számára állapotának egészségi szempontból megfelelő munkakört nem tud felajánlani, vagy a munkavállaló a felajánlott munkakört alapos ok nélkül nem fogadja el.

A felmondás és a kifizetés főbb törvényi feltételei

A munkáltató a határozott idejű munkaviszonyt felmondással megszüntetheti a felszámolási vagy csődeljárás tartama alatt vagy a munkavállaló képességére alapított okból. Továbbá akkor, ha a munkaviszony fenntartása elháríthatatlan külső okból lehetetlenné válik. – A munkáltató a határozatlan tartamú munkaviszony felmondással történő megszüntetését nem köteles indokolni, ha a munkavállaló nyugdíjasnak minősül. Tehát akkor szüntetheti meg a munkaviszonyt a munkáltató (az említett szabályok betartásával), ha a koronavírus olyan, bizonyíthatóan hátrányos körülményeket teremt számára, ami nem teszi lehetővé a vírus előtti működési állapot fenntartását. De ekkor is figyelembe kell venni A munka törvénykönyve (Mt.) vonatkozó szabályait. Így ha az Mt. szerint a munkavállalónak jár végkielégítés, akkor azt a koronavírustól függetlenül a munkáltatónak meg kell fizetnie neki. Az más kérdés, hogy a munkáltató rendelkezik-e a megfizetéséhez szükséges anyagiakkal. Természetesen a fentieket egy esetleges munkaügyi perben bizonyítani kell. Mivel a koronavírus miatti helyzet vis maior, sok jogértelmezési kérdést vethet fel – mondta Tihanyi Péter.

A munkavállalót végkielégítés illeti meg, ha munkaviszonya a munkáltató felmondása alapján szűnik meg, vagy bekövetkezik a munkáltató jogutód nélküli megszűnése, vagy a munkáltató személyében bekövetkezett változása miatt fejeződik be. – A végkielégítésre való jogosultság feltétele, hogy a munkaviszony a felmondás közlésének vagy a munkáltató jogutód nélküli megszűnésének időpontjában a végkielégítés mértékénél meghatározott tartamban fennálljon. Természetesen abban az esetben sem jár végkielégítés a munkavállalónak, ha a munkaviszonyát ő szünteti meg, munkavállalói felmondással, illetve ha munkaviszonyát azonnali hatályú felmondással szünteti meg a munkáltató – ismertette.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában