Összefogás és önzetlen segítség

2020.12.23. 10:39

Fővárosi alpinisták díszítették az újirázi templomot

Már messziről látható ünnepi fényben köszönti a betlehemi csillagot az újirázi katolikus templom tornya.

Fotó: Furák Károly-archív

„Talán nyolc éve díszítettük fel először a templomot, a kerengő boltíveit. Amikor ott fent dolgoztam, már akkor eszembe jutott, milyen jó lenne valami egyedit alkotni, és kidekorálni a süvegrészt is”

– meséli Furák Károly polgármester.

A kiskarácsonyi csoda

A faluvezető úgy látja, ez az év mindenkinek megterhelő volt, ezért szeretett volna örömet okozni karácsony táján az itt élőknek. Azt gondolta, ha ez a kis falu városokhoz méltó projektet tud megvalósítani, az adhat egy kis önbizalmat az iráziaknak. Az Újiráz Szülőfalunkért Alapítvány állt a díszkivilágítást megvalósító kezdeményezés mögé, és finanszírozta a templomra felkerülő ünnepi díszeket. A legtöbb helyen – épületek ereszén, tujákon, parkban – az önkormányzati dolgozók díszítettek, de a templom süvege specialistákat kívánt.

Fotó: Furák Károly-archív

Mivel a polgármester még ifjabb korában többször is dolgozott magasban, és tagja volt egy alpinistákat tömörítő csoportnak, a közösségi oldalon kezdett el érdeklődni a megvalósítás felől. Többen is ajánlkoztak a kivitelezésre, de ő elhárította azzal, hogy egyelőre csak érdeklődik, mert talán megfizethetetlen a falunak ez a terv. Ekkor azonban megtörtént a kiskarácsonyi csoda, Sűrű Péter egy facebookos kommentben felajánlotta, hogy kollégáival együtt feldíszítik az újirázi római katolikus templom süvegét. Néhány üzenetváltás után és pár nap elteltével meg is érkeztek Budapestről az alpinisták, akik két nap alatt profi módon elvégezték a feladatot. Azt mondja, még nem teljes az összkép, mert a nyolcéves dekoráció cserére érett, így amint sikerül újat beszerezni, lecserélik a régieket.

– Egy trendet szeretnénk teremteni, és évről évre tovább menni ezen az úton – mondja a polgármester. – Szeretnénk minden ide érkezőnek, átutazónak egy olyan élményt, értéket nyújtani, amin sokan átsiklanak a mai világban. Ez pedig nem más, mint a nyugalom és a meghittség. A jövőben egy csendes séta szeretteinkkel a feldíszített Újirázon talán egyre több környékbelinek és helybélinek lehet emlékezetes adventi program.

Azt mondja, hogy már a díszítési fázisban is több boldog gyermekhangot hallott, mint addig bármikor az idén, és már ez megérte a fáradozást. Örül, hogy sokan részt vettek abban, hogy ilyen csodálatos díszkivilágítása lett a pici falunak. Nagyon hálás Sűrű Péternek, Mátó Gergőnek és Szilágyi Péternek. De nélkülözhetetlen segítséget nyújtott az Újiráz Szülőfalunkért Alapítvány kuratóriumának elnöke, Egeresi Sándorné is, valamint az önkormányzat minden dolgozója és a képviselő-testület. Ez egy igazi összefogás eredménye.

Fotó: Furák Károly-archív

Méltóképpen köszöntötték

– Örülök, hogy minden irányból kilométerekről hirdeti a tornyon világító kereszt, hogy itt élni akaró, hagyományait ápoló katolikus közösség él. És nem utolsósorban, hogy méltóképpen köszönthetjük ezekben a nehéz időkben az ilyenkor oly ritka jelenséget, a betlehemi csillagot – zárta gondolatait Furák Károly.

B. Kiss Andrea

Bonyolult művelet

– Az egyik kollégám mutatta Furák Károly, Újiráz polgármestere segítségkérő posztját. Úgy gondoltuk – mivel év vége felé csökken a hajtás -, tehetünk valami nemeset az idei, gondokkal teli évben. A célunk az volt, hogy boldogságot okozzunk – mondta Sűrű Péter alpinista. – Hárman vettünk részt a díszítésben Szilágyi Péter és Mátó Gergő alpinistakollégáimmal. A dekorálás két teljes napig tartott, és jobban elhúzódott, mint vártuk, mivel nem volt egyszerű feljutni a templomtoronyra. Vélhetően a legutolsó felújításkor kispórolták az anyagot, így volt olyan, mikor egészen lentről kellett felmászni a tetejére. Majdnem egy napba telt csak az, mire feljutottunk – tette hozzá. A három alpinista szeretné a jövőben hagyománnyá tenni a térítésmentes segítségnyújtást, így kiemelték, hogy készek csatlakozni egy következő kezdeményezéshez. Sűrű Péter elmondta, hogy gondoltak rá, hirdetni fogják az adakozó szolgáltatásaikat.

VKF

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában