Debreczeni Dorina sikere

2020.12.15. 11:22

Fiatal böszörményi kémikust is támogat az országos tehetségprogram

Hajdú-Bihar megyéből a hajdúböszörményi Debreczeni Dorina lett a győztese a MOL Tehetségtámogató Programjának, mely az idei tanévben összesen 19 millió forinttal támogatja a 10-23 év közötti tehetséges művész- és kutatójelöltek pályafutását. Országszerte összesen 59 fiatal pályázó és csapataik nyertek támogatást.

Fotó: MOL Tehetségtámogató Program

Idén a koronavírus-járvány miatt sok verseny és kurzus elmaradt, ezért érzékelhetően kevesebben, összesen 202-en igényeltek támogatást, melynek összege még így is csaknem ötszöröse volt a rendelkezésre álló keretnek. A szakértő zsűri értékelése után a pályázatot kiíró MOL Alapítvány kuratóriuma úgy döntött, hogy 59-en kapják meg az igényelt támogatást. Az elnyert összeget – összesen 19 millió forintot – a tehetségek leginkább hangszervásárlásra, előadásokra és tudományos versenyekre való felkészüléshez szükséges eszközök beszerzésére, vagy egy-egy verseny útiköltségeinek támogatására fordíthatják majd, illetve a felkészítő tanár díját is finanszírozhatják belőle.

A Hajdú-Bihar megyei győztes idén a hajdúböszörményi Debreczeni Dorina lett.

Kisgyermek kora óta nagyon kíváncsi természetű, régóta foglalkoztatja, hogy megismerhesse a komplex élő rendszereket, és alkothasson valami tudományos szempontból maradandót és innovatívat. 2015-től dolgozik együtt kémiatanárával, akivel komplex projektekbe kezdtek. 2016-2018 között a Debreceni Egyetem Fotokémiai és reakciókinetikai kutatócsoportjában végzett kutatómunkát.

Legnagyobb eredményének azt tartja, hogy a 2018-ban a Nemzetközi Junior Természettudományi Olimpián egyéni bronzérmet nyert.

Szeptemberben a New York Academy of Sciences 1000 Girls 1000 Futures mentorprogramjába nyert felvételt. A támogatásból kutatási gyakorlatot és a versenyek költségeit szeretné finanszírozni.

Debreczeni Dorina | Fotó: MOL Tehetségtámogató Program

A zsűri tagjai idén Devich Márton a Bartók Rádió igazgatója, Pázmány Karolina Ágnes vizuálisnevelés-tanár, a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola tanszékvezető-helyettese és Pertis Szabolcs matematika-fizika szakos tanár, népzenész voltak. Elsődleges bírálati szempontjuk a pályázók eddigi eredményessége és jelenlegi igényük indokoltsága volt. A támogatottak több mint egyharmada a 10-14 éves korosztályból került ki. Legtöbben zeneművészeti területről nyújtottak be kérelmet az ösztöndíjra, ami érthető is, hiszen egy hangszer megvásárlása komoly befektetés egy átlagjövedelemmel rendelkező család számára. A fiatal tehetségek előfinanszírozásként kapják meg a támogatást.

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/az-ifju-boszormenyi-kutato-ujabb-sikere-4835500/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában