szolgálat az újfalui kórházban

2020.12.26. 09:00

„Ezért vagyunk mi, katonák”

A kórházparancsnok orvosszakmai kérdésekben nem tehet javaslatot, és nem hozhat döntést.

20201209 Berettyóújfalu Riport berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórházban szolgálatot ellátó katonák munkájáról Fotó: Matey István MI Hajdú-Bihari Napló

Fotó: Matey István

A berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórházban november 16. óta a betegek már belépéskor katonákkal találkoznak, a szemfülesek hamar észreveszik a kék köpeny alól kikandikáló terepmintás egyenruhát. Mégsem szeppennek meg, nem kérdezi meg senki, miért egy katona hívja fel a figyelmét arra, hogy fertőtlenítse a kezét, vagy magyarázza el, hogyan működik az álló, digitális lázmérő.

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár debreceni állományából kivezényelt 29 katona közül egyszerre hatan felelnek a betegek biztonságos beléptetéséért. Részt vesznek a kórházba belépők kikérdezésében, annak dokumentálásában, továbbá útba igazítják a járóbeteg-­szakrendelésekre érkezőket.

A kórház különböző pontjain, a folyosókon és az udvaron szintén találkozhatunk katonákkal, hiszen logisztikai és szállítási feladatokat is végeznek, ezzel csökkentve az egészségügyi dolgozók terheit. A járványhelyzetben a Magyar Honvédség katonái a védekezésben több fronton is teljesítenek szolgálatot. Már a tavaszi, első hullámban az országban több helyen kineveztek kórházparancsnokokat, valamint a támogatásukra logisztikusokat, akik az egészségügyi ellátórendszerben működő kórházak és az operatív törzs között teremtenek közvetlen kommunikációs csatornát az Országos Kórház-főparancsnoki Támogató Törzsön keresztül. A mindennapi munkáról Demeter Pál őrnagy, a berettyóújfalui kórház parancsnoka beszélt a Naplónak.

Civilek és katonák

Az őrnagy logisztikus kollégájával együtt március 31. óta teljesít szolgálatot az újfalui egészségügyi intézményben. – Szükséges kiemelni, hogy a kórházparancsnok orvos­szakmai kérdésekben nem tehet javaslatot, és nem hozhat döntést. Kezdetben az épületek és az infrastruktúra megismerése, feltérképezése adta a fő feladatot. Ahogy az első hullámban súlyosbodott a helyzet és szigorító intézkedéseket vezettek be, az egészségügyi intézmény vezetősége tervet dolgozott ki a közreműködésünkkel. Ez alapján próbáltuk a kórház adottságainak megfelelően elkülöníteni a betegellátást a covidos betegek ellátásától. Ez azért volt hasznos, mert most, a második hullámban már volt mihez nyúlni, volt egy alapterv, ami alapján az intézmény vezetői és dolgozói tudták, melyik ellátóosztálynak hová kell költöznie – osztotta meg a Naplóval a kórházparancsnok.

Demeter Pál őrnagy | Fotó: Matey István

Mint mondta, korábban az itt dolgozók el sem tudták képzelni, mennyi anyagmozgatással és mennyi időbe telik egy teljes osztály átköltöztetése. Tavasszal szerencsére nem volt szükség az átalakított kórház Covid-ellátásba történő bevonására, de legalább elgyakorolták a tervben szereplő lépéseket. Ez alapján az időszámvetést végrehajtották, feltárták a szűk keresztmetszeteket és a fejlesztendő területeket. – Tavasszal egy lépcsőzetes tervet dolgoztunk ki, hogy fokozatosan lehessen bevezetni a zárásokat és átalakításokat. A második hullámban a felsőbb utasítás megérkezését követően az elsőtől szinte az utolsó lépcsőig végrehajtottuk a tervet.

„Tulajdonképpen most az intézmény egy hét alatt teljesen át tudott úgy alakulni, hogy egy, a jelenlegitől még súlyosabb helyzet esetén is készen áll a betegek fogadására. Megfelelő mennyiségű védőeszköz és betegférőhely áll rendelkezésre”

– mondta Demeter Pál. Kialakítottak többek között külön bejáratot az egészségügyi dolgozóknak, lezárták a büfé belső bejáratát, így azt már csak az udvarról lehet megközelíteni. A kórházparancsnok javasolta, hogy a járóbetegeket fogadó épületekben a kávé- és üdítőautomatákat is kapcsolják ki a fertőzés elkerülése végett.

A MH 5. Bocskai István Lövészdandárjának katonái a beléptetésen túl a betegek részére küldött csomagok szállításában, a nem Covid-fertőzött fekvőbeteg-ellátó osztályokra történő élelmiszer eljuttatásában, valamint a járóbeteg-ellátáshoz kapcsolódóan a beléptetésben és betegirányításban segítenek. Az állomány más része egyéb logisztikai, anyagmozgatási feladatokból veszi ki a részét, míg mások a betegszállítók munkáját támogatják. A katonák nem a Covid-osztályon dolgoznak, azonban a heti önkéntes tesztelési lehetőséget részükre is biztosítja a kórház. Eddig egy fertőzött sem volt az intézményben szolgálatot teljesítő egyenruhások között. Mára megszokták már mind a betegek, mind a dolgozók, hogy ott vannak ők is. Ősszel, amikor a segítő honvédségi erők megérkeztek, a betegek részéről a fogadtatás pozitív volt.

Ők ezért vannak

A kórházparancsnok feladata igen sokrétű, fő feladata az állam által biztosított egészségügyi készlet – fertőtlenítőszerek, maszkok, védőszemüvegek és -pajzsok, ruházati anyagok – védelme, továbbá részt vesz a kórház vezetői értekezletein is. Feladata még a járványügyi szabályzók betartatása, a működési problémát okozó hiányosságok jelentése és még egyéb más feladatok, melyet a támogatótörzsön keresztül kap. Ő végzi az előírt adatszolgáltatásokat az Országos Kórház-főparancsnoki Támogató Törzs felé, egyfajta kommunikációs csatorna az operatív törzs és a kórház között. Demeter Pál őrnagy a kórházi feladat­ellátásról így vélekedik:

„A jelen helyzetben azért irányítjuk a betegeket, hogy véletlenül se kerüljenek Covid-gyanús vagy a fertőző betegeket ellátó helyek közelébe, betartsák a betegutakat és a járvány­ügyi előírásokat a saját, valamint mások védelme érdekében. Ezért vagyunk mi, katonák.”

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában