Harcra készek a munkagépek

2020.12.17. 07:30

Debrecenben felkészültek a téli idő okozta nehézségekre

Elegendő munkagéppel és emberi erőforrással vág neki a fagyos időnek az A.K.S.D. Kft.

Fotó: Napló-archív

Hiába ékeskedik a december a naptárakon, marad a késő őszi időjárás. Bár az éjszakák és a reggelek már csípős levegővel köszöntik az utcára lépőket, Télanyó még nem rázta meg felhőpaplanát. A debreceni A.K.S.D. Kft. munkatársai azonban már felkészültek a várható hó és jég okozta nehézségekre.

Domokos Csilla, az A.K.S.D. Kft. szóvivője | Fotó: Napló-archív

Folyamatos a készenlét

– A tél nem érhet minket felkészületlenül, hiszen eleget kell tennünk a szerződésben vállalt kötelezettségeinknek, többek között a szükséges erőforrások is itt vannak rögzítve. Hatvankét kollégánk vesz részt a téli munkáinkban, akiknek nagyobb része nappal a szemétszállításban, a hulladékkezelésben vagy a debreceni köztemetők park­fenntartásában dolgozik, felmerülő igény szerint pedig a síktalanításban vesz részt – nyilatkozta a Hajdú-bihari Naplónak Domokos Csilla szóvivő. Hozzátette, megrendeléstől függ, hogy egyszerre hány kollégájuk végez síktalanítást. Előfordul, hogy csupán húsz-harminc főre van szükség, de olyan is akad, hogy negyven-ötven emberük van kinn az utakon.

Ezen a télen még nem volt szükség síktalanításra, azonban a cég szóvivője elmondta, már volt három olyan éjszaka is, amikor az aktuális munkairányító és a beosztott, útellenőrzést végző sofőr kolléga három-négy óránként egyeztetett, ugyanis a hőmérséklet, a csapadék típusa és mennyisége, valamint a harmatpont és ezek egyidejűsége okozhatott volna akár meglepetést is. – Debrecenben az önkormányzati fenntartású útfelületeken végezzük a síktalanítást, az érvényben lévő szerződésünk alapján idén november 15-e és jövő március 15-e között folyamatos rendelkezésre állást kell biztosítanunk, ugyanis amint az önkormányzat megrendel tőlünk egy munkát, azonnal elindul a feladatkiosztás, majd a munkavégzés – fogalmazott Domokos Csilla.

Nem bízzák a véletlenre

A nyolc nagy és a huszonhét kisebb gépet már átszerelték, felkerültek rájuk a szóróadapterek és a tolólapok. – Ezen gépeink többfunkciósak, hiszen a nagy gépeink nyáron konténert szállítanak, vagy locsolóadapterrel működnek, míg a kisgépek füvet nyírnak.

A szóvivő elmondta: kivonulásaik protokoll szerint történnek, melyeket egyeztetés alapján cselekvési terv készítése előz meg, majd mérlegelve a szakmai szempontokat az önkormányzat illetékesei utcára lebontott, részletes megrendelést küldenek részükre, rögzítve a síktalanítás módját. A munkavégzést jelentősen befolyásolják a közlekedési tényezők is, hiszen amennyiben a síktalanítás megrendelése hajnalban érkezik, akkor a reggeli csúcsforgalomban lassabban haladnak, de ha az időjárási körülmények épp estére indokolják a megrendelést, akkor reggelre már végigérnek a város meghatározott részein.

– Az önkormányzat minden esetben a tömegközlekedési járművek útvonalának síktalanítását, a körgyűrűn belüli buszmegállók, járdák, gyalogátkelőhelyek és a felüljárók tisztítását rendeli meg először. Majd a város fő gyűjtőútjai következnek, végül a lakótelepi utak. Külön utcalistát kapunk a további járdákra vagy kerékpárutakra vonatkozóan.

Domokos Csilla hozzáfűzte: ha a hóvastagság nem éri el a hat centit, csak szóróanyagot, azaz só és homok keverékét vagy csak homokot lehet az útfelületre juttatni, felületi egyenetlenségek miatt. Bezárólag hozzátette, az elmúlt években legkevesebb hatszáz tonna szóróanyag került ki az utakra az általuk kezelt szakaszokon.

Berecz Dorina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában