Új képzés

2020.12.17. 16:19

Az együttműködés célja az utánpótlás-nevelés

Egészségügyi képzést indít a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

„Minden eszközt megragadunk arra, hogy utánpótlás-nevelést folytassunk. Debrecenben nincs állami fenntartású egészségügyi szakképzési intézmény, ezért is kiemelten fontos ez az együttműködés”

– tájékoztatta a virtuális térben jelenlévőket Gál Mária, a Debreceni Egyetemi Klinikai Központ ápolási és szakdolgozói alelnöke a tegnapi sajtótájékoztatón. Kiemelte, már a az közös munka kezdetekor megegyeztek abban, hogy minden évben bővülni fog ez az oktatási paletta, a munkaerőpiaci felvételhez igazodva. Figyelembe fogják tehát venni, hogy a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban, a Debreceni Egyetem Klinikai Központban és a régió térségeiben milyen szakemberekből van hiány, és az adott tényezőket mérlegelve állapítják meg minden évben, hogy milyen szakokat indítanak. Elmondta, általános laboránsokat, egészségügyi asszisztenseket és általános ápolókat szeretnének kitaníttatni, akik később a Debreceni Egyetemen felsőoktatásában is részt vehetnek, a gyakorlati oktatáshoz minden eszköz adott.

Felmérik az igényeket

Filep Miklós, a Balásházy János Gyakorló Technikum, Gimnázium és Kollégium igazgatója szerint a munkaerő piachoz kell igazítani a szakképzést. A bejelentett együttműködést másfél éves előkészület előzte meg és elmondták: egy új tagintézményt szeretnének kiépíteni. Az általános laboránsok és egészségügyi asszisztensek öt éves, az általános ápolók hat éves képzés formájában sajátítják el az általuk választott szakmát. Megtudhattuk továbbá, hogy 9-12 évfolyamig egy általános alaptantervet ismernek meg a tanulók, melynek a végén általános ápolási, valamint általános asszisztensi vizsgát tesznek, amely végzettséggel már kiléphetnek a munka világába.

A képzés a Debreceni Egyetem koordinációjával folyik, az egyetem biztosítja a továbbtanulás lehetőségét, és a hallgatók bizonyos kreditpontokhoz jutnak, amelyeknek a megléte a felsőoktatásban töltött képzési idő lerövidülését is eredményezheti.

Mindezeken felül a képzések nem csak az általános iskolát végzettek számára lesznek elérhetők, hanem érettségire alapuló oktatásként is. Idén egy osztály indul és amennyiben lesz rá igény, szívesen indítanak majd többet, hogy minél hamarabb tudjanak képzett szakembereket biztosítani, nem csak a város egészségügyi intézményeinek, de a régiónak is. Filep Miklós bezárólag hozzátette, az ötéves képzésre jelentkezők számára ösztöndíjat is tudnak biztosítani, és a kollégiumuk három éve tartó felújítása is a napokban fejeződik be, ezáltal diákjaik számára a megye egyik legkorszerűbb kollégiumában tudnak lakhatást biztosítani.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában