advent

2020.12.20. 18:59

A szeretet lángja is ég már Debrecenben – fotókkal

A gyertyaláng reményt hoz, hogy a 2021-es esztendő sokkal több találkozást, ölelést és szeretet tartogat.

Fotó: Matey István

A bibliai szereplők mellett a városvezetők és a történelmi egyházak képviselői is megjelentek a kisded Jézus bölcsőjénél advent negyedik vasárnapján, hogy meggyújtsák a szeretet gyertyáját.

– Nincs nagyobb megtiszteltetés annál, mint amikor valaki részese lehet egy közösség, egy nagy család koszorújánál a negyedik gyertya meggyújtásának. Ezzel a mozdulattal kiteljesedik a fény, eléri a célját a koszorú, világosságot hoz az életünkbe – kezdte ünnepi beszédét Balázs Ákos alpolgármester. – A karácsonyra, a Megváltó születésére várakozunk, arra hogy ő megszülessen a lelkünkben. Mi most nem egyebet teszünk, mint tanúságot ezzel a mozdulattal, egy város nevében megvalljuk évszázados örökséggel a lelkünkben, hogy vágyjuk a találkozást vele, a szeretteinkkel, a családtagjainkkal – fogalmazott. Mint mondta, az utóbbi vágyaikat vissza kell fognunk, de a megváltó Jézussal való találkozás lehetséges. – Azt üzeni a gyertyaláng, hogy a világosság legyőzi a sötétséget, az ő világossága a betegséget, ezzel ajándékot, reményt hoz, hogy a 2021-es esztendő sokkal több találkozást, mosolyt, ölelést, egymásra találást és szeretet tartogat – vallja Balázs Ákos.

Fotó: Matey István

Mária befogadó igenje

Krakomperger Zoltán, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye általános helynöke a beszédében az angyali üdvözlet történetét emelte ki. Mint mondta, a názáreti Mária a beleegyezésével az Istentől felkínált életet fogadta el. Felidézte, az Isten beké­redzkedett Mária életébe, nem jogaira hivatkozva lépett be. – Amikor megemlékezünk arról, hogy karácsony Jézus születése, akkor mi is ezt az életet fogadjuk be. Az élet befogadásának nem lehet akadálya a vírus miatti korlátozások sokasága. Üdvözítő Jézusunk azért jött, hogy életünk legyen, és az bőségben legyen. Mindnyájan, ki-ki a maga Istentől elnyert tehetségével szolgálja azt az életet, amely napjainkban is alkalmas arra, hogy újjáalkosson bennünket – hangsúlyozta Krakomperger Zoltán.

Terdik János, a Hajdúdorogi Főegyházmegye szervezőlelkésze a mellettük látható, jászol körüli jelenetről beszélt. Mint mondta, sok-sok szereplője van a karácsonyi történetnek. – Egy egyszerű képet látunk magunk előtt, és mégis sok-sok szereplője van ennek a jelenetnek. Minden karácsonykor azon töprengek, vajon ki vagyok én ezen a képen, mi a feladatom a mostani karácsonyban. Lehetek a csillag, amely utat mutat, megvilágítja másoknak az utat. Vajon tudok-e utat mutatni ebben a helyzetben valakinek? – elmélkedett Terdik János. Mint mondta, lehet egy angyal, aki jó hírt közöl, egy pásztor, aki meghallja ezt a jó hírt, s odasiet a gyermekhez, vagy lehet éppen egy bölcs, aki egy új élet reménységében útra kel. – Tudok-e József lenni? Aki egy lehetetlen helyzetben is elfogadja Isten akaratát, s vállalja a felelősséget. Vagy Mária igenjéhez tudok kapcsolódni? És ott a gyermek a középpontban, s bizony legyen a gyermek mindig a középpontban! Szeretnék ott lenni ebben zsúfolt képben a gyermek mellett, megtalálni ott a helyem, megtalálni a feladatomat az életemben – zárta gondolatait Terdik János, majd imát mondott. A Fény leánya hozta el a világ fényének szimbólumát Debrecen város adventi koszorújához, majd a jelenlévők meggyújtották a negyedik gyertyát, ezzel a szeretet lángja is fellobbant.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában