harminc év

2020.12.02. 16:54

A rendszerváltoztatásra emlékeznek az installációval

Az ország összesen 18 településén állítanak emléket a rendszerváltoztatás helyi eseményeinek.

Fotó: Matey István

Átadták a rendszerváltás helyi és országos eseményeinek emléket állító Hypercube közterületi installációt szerdán a debreceni Baltazár Dezső téren. A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványt pályázata keretében megvalósuló, és a 30 éve szabadon Emlékbizottság támogatásában létrejött program Magyarország különböző pontjain, összesen 18 településén állít emléket a rendszerváltozásnak. Debrecen a program hetedik helyszíne.

Fotó: Matey István

A szerdai átadó ünnepségen László Bernadett történész 1975-ös debreceni eseményt idézett fel.

– A nagy forradalmár születésének 105. évfordulóján olyan emlékművet avatunk a 30 éve szabad Debrecenben, amelynek művészi, esztétikai értéke mellett a jelen és a jövendő számára is fontos politikai jelentősége van. Ezt mondta dr. Postás Sándor 1975-ben, a Lenin-szobor debreceni avatóünnepségén. Úgy gondolom, hogy nem akkor, hanem most mondhatjuk ki ezt őszintén, hiszen 30 évvel ezelőtt szabadult fel Debrecen. Nemcsak Budapesten történt rendszerváltoztatás, hanem vidéken is, köztük a cívisvárosban is – mondta.

Egy generáció hálája

Puskás István végzős gimnazista volt az 1989/90-es tanévben. Az alpolgármester úgy véli a mentális és fizikai falak lebontása, ezzel együtt pedig a szabadság élménye egybe esett a felnőtté válásával. – A város kultúrájához fűződő viszonyom akkor alakult át nagyrészt, hiszen abban az időszakban vittük véghez az első eseményeket, programokat a barátaimmal szervezőként. Megnyíltak a kapuk előttünk, szabadon élhettünk Debrecenben. Csendes, de nem egyszerű megítélésű szereplője volt a rendszerváltoztatás éveinek Terdik László vállalkozó, akitől néhány napja kellett végső búcsút vennünk. Sajátos módon élte meg a kapitalizmus születését, de botlásai mellett erénye volt, hogy elsőként adott teret a fiatalok kultúrájának. Debrecen kultúrája a tiltottból egészen a támogatottig juthatott a segítségével, ezért pedig egy egész generáció hálás – idézte fel Puskás István. Hozzátette: Debrecen kulturális élete a 2020-as évben a tervek szerint két fontos évforduló köré épült volna.

Fotó: Matey István

– Idén van a Nemzeti összetartozás emlékéve, a trianoni békediktátum 100 éves évfordulója, valamint a 30 éve szabadok emlékév, amellyel pedig a rendszerváltoztatásra emlékezünk. Sajnos a koronavírus-világjárvány nem tette lehetővé, hogy erre a két fontos eseményre megfelelő teret és figyelmet fordítsunk, méltó ünneplést biztosítsuk, de legalább gondolatban térjünk vissza ezen pillanatokhoz – fűzte hozzá.

Fotó: Matey István

Az eseményen részt vett Pósán László országgyűlési képviselő, aki személyes emlékeit idézte fel, Lestár Péter, a Perfect Média Kft. ügyvezető igazgatója pedig arról beszélt, hogy a pályázati anyaghoz tartozik egy kiadvány is, amelyet mintegy 2000 középiskolás számára juttatnak el. Az újság a rendszerváltás idejét idézi, az akkori Népszabadság paramétereit viseli.

Az emlékoszlop egész decemberben megtekinthető Debrecenben.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában