veszélyhelyzetben

2020.11.21. 20:31

Rendkívüli óvodai élet: új lehet a helyzet a kicsiknek

Az érintés hiánya lelki szorongást okozhat a gyermeknek.

Az óvodában a gyermekek eddig is rendszeresen mostak kezet

Fotó: MW-archív

A veszélyhelyzetben is nyitva tartanak az óvodák, azonban a hétköznapok szigorú szabályok között működnek, bár ideális esetben ezt a gyermekek kevésbé érzékelik. Dr. Nagyné Harangi Ilona, a Debreceni Sinay Miklós Utcai Óvoda vezetője a Napló kérésére elmondta, hogyan zajlanak a mindennapok az intézményben. A reggeli érkezés zökkenőmentes, a testhőmérséklet mérése fenn­akadást nem okoz, az óvodapedagógusok igyekeznek játékos formában elvégezni a kötelező feladatot, a nevelés folyamatába építve azt.

Nagyné Harangi Ilona | Fotó: Miskolczi János-archív

– Az egészségnevelés normál esetben is egy meghatározó része a nevelési folyamatnak, ez a munkánk minden mozzanatában jelen van. A gyermekek eddig is rendszeresen mostak kezet, most az a fontos, hogy az alapos kézmosás szabályai rögzüljenek. Nem szükséges minden tevékenység után a fertőtlenítőszert használniuk a gyermekeknek, ez amikor megérkeznek az óvodába vagy bejönnek az udvarról, akkor kötelező, de egyébként a napi mosdózás során a folyékony szappant használjuk – mondta dr. Nagyné Harangi Ilona.

A mindennapokban arra törekednek, hogy a gyermekek a lehető legkevésbé érzékeljék a járványügyi helyzetet, az óvodai élet ugyanúgy folyik, mint eddig. – Az óvodapedagógusok és a dajkák tudatosan átgondolják, mennyi játékeszközre van szükség ahhoz, hogy mindennap gazdag játéktevékenység legyen, s az eszközöket, tárgyakat a dajka nénik napi szinten tudják fertőtleníteni. Nincs minden jelen, de mindig van annyi, amennyi az élménygazdag játékhoz szükséges. Ehhez tudatos tervezésre, rugalmasságra van szükség – osztotta meg az óvodavezető.

Az óvodában a gyermekek eddig is rendszeresen mostak kezet
Fotó: MW-archív

Közös pillanatok

A jeles napok közösségi rendezvényei háttérbe szorulnak, most a csoportokban kerül sor az ünnepekre. – Azt tapasztaljuk, hogy minél súlyosabb a járványügyi helyzet, annál jobban ki vagyunk éhezve a személyes törődésre, a kimutatott odafigyelésre. Mikor nem, ha ebben az időszakban szükséges a gyermekeknek minél több élménydús, örömteli közös pillanat megélése? Az óvodai csoportokban mindent megteszünk a gyermekek biztonságos hétköznapjaiért, hogy folyamatosan pozitív élmény érje őket – vallja az intézményvezető, aki arra is kitért, hogy az óvodások életkori sajátossága miatt elkerülhetetlen, hogy fizikai kontaktusban legyenek egymással és a felnőttekkel. Szükségük van a felszabadult játékra; az érintés hiánya pszichésen, mentálisan lelki szorongást okozhat a gyermeknek.

Első a kézfertőtlenítés

A járványügyi helyzetben fontos, hogy a felnőttek hogyan állnak a szigorításokhoz. A nevelés családi körben kezdődik, a gyermekek a szülőktől látottakat viszik tovább. Ha a szülő fegyelmezetten, türelmesen fogadja a szabályokat, a gyermekek is könnyebben fogadják el. Az óvodában a reggeli érkezés rutinja a szülőket is érinti, azonban az intézkedési terv – mivel a folyamatos jogszabályi változásokhoz alkalmazkodik – akár naponta is változhat. – Az érkezés és távozás abszolút rugalmasan megy nálunk, hiszen előtte minden tájékoztatást megkaptak a családok. Jelen pillanatban – de a járványügyi helyzet folyamatosan változik – az óvodába érkezés során még bejöhetnek a szülők, de csak az öltözőig. Kötelező a maszk viselése és a kézfertőtlenítés. Egyszerre csoportonként csak két felnőtt léphet be az óvodába – tudatta Nagyné Harangi Ilona.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában