lakásfelújítás

2020.11.13. 20:08

Nem mindegy, milyen céllal és okkal kezdünk felújításba

Ha ingatlanfelújításba kezdünk, figyelni kell arra, hogy az átalakítások növeljék a ház, lakás értékét.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Nem mindegy, milyen céllal és milyen okból kezdünk bele a felújításba. – Számtalan olyan lakás­szépítő munka van, amely rendszeresen esedékessé válik, és elengedhetetlen, ha el szeretnénk kerülni a lakás vagy ház állagromlását. Ilyen például a homlokzati javítás, a vízszigetelés és a tetőjavítás – válaszolta a Napló kérdésére Bordás Levente lakásfelújító.

– Amennyiben szeretnénk megelőzni, hogy ingatlanunk elavulttá váljon, ugyanilyen fontosak az energetikai korszerűsítések is, mint a nyílászárók cseréje, a hőszigetelések kialakítása, a fűtésrendszer korszerűsítése vagy az esetleges megújuló­energia-rendszerek beépítése. Ezek „kötelező jellegű” javítási, felújítási munkák, ha szeretnénk elkerülni ingatlanunk állapotának romlását és rohamos értékvesztését – folytatta. – Ha vigyázunk arra, hogy ezen munkák elvégzésekor jó minőségű anyagokat és modern technológiákat használjunk, akkor ezek a beruházások gyakorlatilag mindig biztosan megtérülnek, és az ingatlan értéknövekedéséhez vezetnek. Ha saját részre, hosszabb távban gondolkodva újítunk fel, akkor nehéz tévedni és veszíteni rajta, mert a már említett minőségi anyaghasználaton és kivitelezésen kívül csak saját magunk elvárásainak kell megfelelnünk, így nyugodtan saját ízlésünkre formálhatjuk az ingatlant – tette hozzá.

Felesleges beruházások

Teljesen más a helyzet, ha bérbeadási vagy eladási szándékkal újítunk fel egy ingatlant. – Ha mások számára felújítunk, elvárás a minőségi anyaghasználat és kivitelezés, de esztétikai téren jobb, ha kissé visszafogottabban tervezünk. Nem biztos, hogy a majdani bérlő vagy vevő ízlése megegyezik vagy legalább közel áll a mienkhez – vélekedett a lakásfelújító. – Ebben az esetben jobb, ha az esztétikai tervezést szakemberre, belsőépítészre bízzuk, aki tisztában van az aktuális divattal és trendekkel. Nem lehetünk biztosak abban, hogy a majdani bérlő vagy vásárló maradéktalanul elégedett lesz az általunk elképzelt kinézettel, berendezéssel. Ez a tévedési lehetőség elsősorban olyan dolgok kiválasztásánál állhat fent, mint a falak színe, a burkolóanyagok stílusa, a világítótestek, a szerelvények, a bútorzat és más berendezési tárgyak stílusa, a forma- és színvilága – emelte ki.

– Fennáll annak a veszélye, hogy bármilyen gondosan járunk is el, az egyéni ízlésvilág és elképzelések különbözősége miatt a bérlő vagy vevő azt alig vagy egyáltalán nem értékeli, és nem hajlandó miatta magasabb ár kifizetésére, ami a befektetésünk gyenge megtérüléséhez vezethet – mutatott rá. – Ami soha nem térül meg, az a már többször említett gyenge minőségű anyagok használata, az elavult technológiák beépítése és a gyenge minőségű kivitelezés. Addig, amíg az esztétikai problémák viszonylag egyszerűen orvosolhatók, addig egy rossz minőségű fűtésrendszer, egy hibásan kivitelezett tetőfelújítás vagy nem jól szigetelő nyílászáró okozta károk elhárítása már nehezen vagy egyáltalán nem oldható meg, és nemcsak lassabban térülhet meg, hanem közvetlen károkhoz, veszteséghez is vezethet – fogalmazott végezetül.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában