a zöldebb környezetért

2020.11.25. 16:21

Kiemelt fontosságú az új fák ültetése Debrecenben

Újabb elültetett csemeték gazdagítják a cívisvárost. Az idei év költségvetési keretösszege bruttó 35 millió forint, amit faültetési célra szánnak.

Fotó: Kiss Annamarie

Újabb fákat ültettek el Debrecenben Balázs Ákos alpolgármester és Becsky István, a Debreceni Kosárlabda Akadémia operatív igazgatója szerda délután. A mostani fák az Acsádi úton, a Huszti lakóparknál gazdagítják a környezetet. – A cívisváros vezetősége folyamatos aktivitással cselekszik, a nehéz helyzet ellenére is, betartva a járványügyi szabályokat. Folytatjuk a faültetést Debrecenben, idén ősszel 152 helyszínen helyezzük el őket a városban. A polgármester az előző év elején hirdette meg az ültessünk 10 000 fát Debrecenben programot, ennek keretében a tavalyi évben is rengeteg példányt elültettünk, idén pedig szeretnénk ezt folytatni – mondta Balázs Ákos alpolgármester. – Fontos azt elmondani, hogy közösen a debreceni emberekkel, szakemberekkel és az önkormányzati képviselők bevonásával választjuk ki a helyszíneket, ahol az elültetés során mindenki, aki részt vesz a folyamatban, egy csapatként próbál cselekedni – tette hozzá.

Fotó: Kiss Annamarie

Alaposság és környezettanulmány

A kezdeményezéshez rengetegen csatlakoztak, olyan vállalatok is, mint a Magyar Posta, emellett magánszemélyek. – Hatalmas öröm számunkra, hogy egyre többen vonják be magukat a faültetésbe, hiszen ennek az eredményeképpen tudjuk véghezvinni azt, hogy Debrecent zöldebbé tegyük – emelte ki Balázs Ákos. – Szeretnénk, ha Debrecen fenntartható módon fejlődne és ebben a tekintetben elengedhetetlen, hogy minél több zöld terület legyen a cívisvárosban. Debrecen a Nagyerdő otthona is, ami az első természetvédelmi terület volt Magyarországon. Emellett a múlt is kötelez bennünket és szeretnénk a várost jobb állapotban átadni majd az utódainknak, mint ahogy mi átvettük az elődjeinktől – folytatta. – A helyszínek kiválasztásakor fontos megvizsgálni, hogy közművek vannak-e a környéken, alkalmas-e a terület arra, hogy befogadja az adott mennyiségű fát, valamint meg számításba kell venni a környezeti tényezőket, melyek szolgálják a fák természetes úton történő fejlődését. Emellett elengedhetetlen megnézni az adott terület porszennyezettségét is. Debrecennek van egy fakatalógusa, amit tavaly elkészítettünk, amely lehetőséget ad a szakembereknek és a magánszemélyeknek egyaránt arra, hogy kiválaszthassák azt a fajtát, ami egy adott környezetbe tökéletesen beleillik – osztotta meg.

Fotó: Kiss Annamarie

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában