Visszanyert szabadság

2020.11.04. 15:20

Hortobágyi madármentés: két évtized töretlen munka

Régi kedves emlékeket idézett fel egy nagy kócsag szabadon engedése.

Fotó: Hortobágyi Madárpark – Madárkórház Alapítvány

„Az élet olyan, mint egy spirál, ami tekereg a térben és időben. Vannak dolgok, amik megismétlődhetnek benne. Nem pont úgy, nem pont ott, de mégis ugyanaz a dolog megtörténhet velünk. Így volt ez idén nyáron dr. Déri Jánossal is”

emlékezett Konyhás István a Hortobágyi Madárpark – Madárkórház Alapítvány oldalán. A kivételes természetfotóiról ismert szakember egy 1999-es elengedés momentumát elevenítette fel. Mint írja, nem volt jelen, amikor a Madárkórház vezetője több mint két évtizeddel ezelőtt visszaadta egy felépült nagy kócsag szabadságát, ám az MTI archívuma ma is őrzi a felemelő pillanat emlékét. Az eseményt Oláh Tibor fotóriporter örökítette meg, aki a felvétellel később egy díjat is besöpört.

„Sokáig ez a fotó volt az, amibe minden bele volt sűrítve a Madárkórházról. Ez volt a megismételhetetlen pillanat”

– hangsúlyozta a fotó jelentőségét, amelyet azóta számtalan másik követett.

Fotó: Hortobágyi Madárpark – Madárkórház Alapítvány

Konyhás István nemrégiben azon kapta magát, hogy 21 évvel az ikonikus kép megszületése után ott áll ugyanazon a gáton, dr. Déri János és az MTI jelenlegi fotóriportere, Czeglédi Zsolt oldalán. A madármentő kezében egy másik nagy kócsag, amely izgatottan várja, hogy ismét fentről pásztázza a pusztát. A tollas elrugaszkodott, a kamera kattant, a történelem megismételte önmagát.

„A kócsag szabad lett. Biztos, hogy nem az a pillanat volt, nem az a várakozásokkal teli érzés, mint 21 évvel ezelőtt, hanem valami több immár. Sok-sok munka, fáradság beteljesülése”

– mutatott rá a hortobágyi madármentés hosszú, küzdelmekkel és örömökkel teli történetére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában