japán eredet

2020.11.21. 14:41

Horgolással készülnek az amigurumi babák

Szolgálhatnak játékként a gyerekeknek, de ajándékként is megállják a helyüket.

Fotó: Hermann Barbara-archív

Manapság a boltban vásárolt babák helyett egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek ezek a japán eredetű horgolási technikával készített figurák. Sokan részesítik előnyben azt, ha a gyermekeik inkább egy kézzel készített, a környezetet nem szennyező játékkal játszanak. Ha jobban belegondolunk, valóban jobb egy környezetbarát anyagból készített játék, mint egy papírdobozba csomagolt műanyag baba.

A fonaltól a kész babáig

Fotó: Hermann Barbara-archív

Hermann Barbara pontosan egy éve novemberben kezdett el horgolni tanulni. Az oka mindössze annyi volt, hogy megtetszettek neki az úgynevezett amigurumi figurák, és késztetést érzett magában arra, hogy a horgolt, kitömött babák készítésének minden fortélyát megtanulja és magába szívja. – Több évtizede, amikor még kicsik voltunk, a nagymamám tanított minket horgolni, azonban a tudást, amit átadott nekünk, már elfelejtettem. Ez nem volt hátráltató ok számomra, ezért a YouTube-on kezdtem kutakodni, ahol csodálatos, egyszerűen elmagyarázott, magyar videókat találtam a horgolási technikákról, így szépen, lépésről lépésre megtanulhattam, hogyan készíthetem el én is a tökéletes figurákat – válaszolta a Napló kérdésére Hermann Barbara.

Az elkészíteni kívánt figurához szükség van egy mintára, valamint egy leírásra, amely alapján sorban lehet haladni a folyamatokkal. – Első lépésben mindig kiválasztom a színeket az alapján, hogy milyen külsőt képzeltem el a babának. Ezt követően átnézem a fonalfajtákat, kiválasztom a számomra megfelelőket, majd horgolni kezdek egészen addig, amíg el nem készül a figura – osztotta meg Hermann Barbara. – Ajánlott az elején átgondolni a kívánt kiegészítőket, amennyiben változatosabbá szeretnénk tenni a figuránk külsejét. Ha elkészül az alap, be kell rakni a szemeket, majd következik a kitömés, a hímzés és a különböző testrészek összevarrása. Ha ezzel is elkészülünk, nincs más teendőnk, csak csodálni az általunk életre keltett remekművet – folytatta.

Fotó: Hermann Barbara-archív

– A babák elkészítésének buktatója abban rejlik, hogy rendkívül időigényes folyamat. Egy húsz centiméteres figura, amely részletgazdagabb, nagyjából tizennégy óra munkát vesz igénybe. Rohanni semmiféleképpen nem lehet, lassan és egyenletesen kell dolgozni, emellett szorosan horgolni, hogy a töltőanyag ne jöjjön át rajta – tette hozzá.

Az amigurumikészítő elmondta, hogy nemcsak babákat készít, hanem különböző állatkákat egyaránt. – A legtöbb esetben egeret, mosómedvét és polipot horgolok, de megtalálhatók a munkáim között a különböző fajtájú, színű és kinézetű virágok is. Továbbá elkészítettem már Super Mariót és Luigit is a kisfiamnak – emelte ki Hermann Barbara. – Azoknak, akik bele szeretnének fogni ebbe a művészetbe, a százszázalékos mercerizált pamutfonalat ajánlom, hiszen ezek a legjobbak amigurumi figurákhoz. A bábuk ruháihoz inkább pamut-akril fonalat javasolok. Minden esetben vannak alapelképzeléseim. Az egyik tervezett babámnál az volt az indítógondolat, hogy egy nagyobb bábu szülessen, így végül harminc centiméterre sikerült, és mozgatható volt a keze és a lába is – emlékezett vissza.

Az összeállítás nehézsége

– Egy öltöztethető babát szerettem volna megalkotni, amit lehet variálni, mert imádtam kislányként öltöztetni a játékaimat, és muszáj volt megvalósítanom az elképzelésemet. A legnagyobb nehézséget a folyamatok végén az összeállítás jelenti. Ezt mindig úgy kell elvégezni, hogy minden rész szépen és ízlésesen a helyére kerüljön. Fontos, hogy ne legyen elcsúszva az orra, és a keze ne legyen felemásra felvarrva – hangsúlyozta.

– Főként a lakást díszítem az elkészült figuráimmal, valamint a kisfiamnak csinálok játékokat, és ajándékba is szoktam horgolni gyerekeknek és felnőtteknek is. A kisfiam fogorvos nénijének és asszisztensének egy-egy amigurumi fog kulcstartót készítettem, és nagyon örültek neki.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában