ülésezett a megyei közgyűlés

2020.10.02. 15:58

Újabb lehetőségek nyílnak Hajdú-Bihar számára

Egyes területeken újabb TOP-os pályázatokat írnak ki a cél elérése érdekében.

Fotó: Kiss Annamarie

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat pénteken tartotta soron következő közgyűlését. A turisztikai szektornak jelentős kihatása van a GDP és a foglalkoztatás tekintetében is, ezért szükséges, hogy minden évben ezt a területet áttekintse a közgyűlés – ez a kihelyezett, hortobágyi ülésen történt meg.

– Az elmúlt évben a nagy idegenforgalommal rendelkező Hajdúszoboszló és Debrecen mellett Hajdúnánáson, Nyíradonyban, Balmazújvároson, Püspökladányban, Polgáron, Berettyóújfaluban, Hajdúböszörményben, valamint Hortobágyon is növekedtek a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák és a látogatók száma. Nagyon jó trendben voltunk 2019 esetében, 2020 első negyedévében is folytatódott ez a szolgáltatók tájékoztatása alapján. Április, május és június hónapban azonban a koronavírus miatt elrendelt korlátozások jelentős visszaesést okoztak a turisztikai szolgáltatóknak – mondta Pajna Zoltán, a közgyűlés elnöke. Arra is kitért, komoly nehézséget okozott ezen intézmények fenntartása, hiszen azok jelentős működési és beruházási költségekkel terheltek.

„Júliusban és augusztusban már nagyon jó eredmények mutatták azt, hogy sikerült visszahozni a látogatók számát, ez szeptemberig folytatódott. Debrecen négy évszakos turisztikai szolgáltatást tud adni, viszont Hajdúszoboszló esetében is ez a cél”

– fogalmazott Pajna Zoltán.

Rendkívüli ülés jön hétfőn

Az ülésen a Hajdú-Bihar Megyei Területfejlesztési Koncepció helyzetfeltáró dokumentumát is elfogadták a képviselők. A megyei önkormányzat Fejlesztési, Tervezési és Stratégiai Osztálya által készített munkaanyag szerint a megye az elmúlt években jelentős hangsúlyt fektetett nemzetközi szerepének, kapcsolatrendszerének szélesítésére, erősítésére. A területfejlesztési helyzetfeltáró dokumentum rávilágít arra, hogy Hajdú-Bihar megye történelmi lehetőség előtt áll.

Fotó: Kiss Annamarie

– Ahhoz, hogy a 2021-2027-es európai uniós forrásokat fel tudjuk használni, több dokumentumnak is el kell készülnie. Tervek szerint változatlanul tíz operatív program lesz, ennek megfelelően a 2021-2027-es időszak tervezési dokumentumait el kell készíteni. Az éves fejlesztési keret módosítására 5 milliárd forint értékben 19 megye és Budapest kap lehetőséget, egységesen maximum 30 millió forintot fordíthat mindenki a tervezésre, a fennmaradó összegeket a projekt előkészítésére lehet fordítani – ismertette Pajna Zoltán. Kitért arra is, korábban Pénzügyminisztérium azt terjesztette elő, hogy minden megye egységesen 250 millió forintot kapjon. – Úgy ítéltük meg, hogy nem egyforma a feladat. Én azt javasoltam a minisztériumnak, hogy az európai uniós források arányában osszuk szét ezt az ötmilliárd forint fennmaradó részé. Emiatt hétfőn rendkívüli ülést kell tartanunk a megyei önkormányzatok részéről.

„Jelen állapotok szerint mi 250 millió forintnál kevesebbet biztos nem fogunk kapni, akár 360 millióig is elmehet a támogatásunk”

– tudatta Pajna Zoltán.

Újabb TOP-os pályázatok

Megszavazta a közgyűlés a Hajdú-Bihar Megyei Integrált Területi Program végrehajtásáról szóló tájékoztatót is. Ez a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) általános tapasztalatait tartalmazta, mely szerint a 2014-2020-as programozási időszak második felében a projektek megvalósítását a kivitelezési árak megemelkedése nehezítette. Az Irányító Hatóság 2020 tavaszán felmérte azokat a projekteket, melyek előrehaladása jelentősen elmaradt a tervezett ütemezés mértékétől. Az akadályozó tényezők feltárásában a megyei önkormányzat közreműködését kérte, és a kapott válaszok alapján a projektek további támogatásáról biztosította a kedvezményezetteket.

– Összességében durván 94 milliárd forint fejlesztési forrás érkezett a tervezési időszakban a Hajdú-Bihar megye és Debrecen számára, a jelenlegi számok azt mutatják, hogy 104 milliárd forintnál vagyunk. Várható, hogy még a 2014-2020-as időszakra újabb kiírások lesznek, információm szerint ezermilliárd forintot hirdetnek még meg, ennek minimális részét a TOP-keret terhére. Óvoda, bölcsőde, energetika, turisztika fejlesztés tekintetében várhatók még pályázatok. Ha vannak olyan területek, ahol látjuk, hogy a 2023-es célértéket nem tudjuk teljesíteni, akkor elsősorban azokra koncentráljunk – hangsúlyozta a közgyűlés elnöke.

Elmaradt terület többek között a bölcsődei férőhelyek biztosítása, a kerékpárutak építése, az üvegházhatású gázok becsült éves csökkentése.

Lassú a döntés

Tóth József, Polgár polgármestere (DK) hozzászólásában megjegyezte: túl sok idő telik a pályázat benyújtásától a projekt megvalósításáig, ez rengeteg problémát okozott a kedvezményezetteknek. Szegi Emma, Kaba polgármestere (Fidesz-KDNP) arról beszélt, a TOP-os projektek voltak azok, ahol a beadás és a bírálat között sok idő eltelt, s azt is hozzá kell tenni, hogy éppen az az időszak volt az, amikor elszabadultak az építőipari árak. Ménes Andrea polgármester, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a pályázati felhívások gyorsan megjelentek, nem volt szükséges túlságosan kidolgozottnak lenni, ez nagy hiba volt. Továbbá a gyorsabb döntési mechanizmus megléte mellett is érvelt.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában