A rátóti csikótojás Debrecenben

2020.10.29. 15:23

Pálinka fő majd az óriásira nőtt tökből

A debreceni Szellőrózsa utca végén hatalmas, több mint két mázsás tök díszeleg.

Fotó: Matey István

Nem úszhatja meg vicces megjegyzések nélkül olvasónk, Szabadhelyi Erik, a férfinak ugyanis idén olyan hatalmas töke nőtt, hogy annak csodájára járnak.

– Úgy gondolom, hogy legalább 250 kilogramm lehet, mert korábban nőtt egy csaknem két mázsás tököm, amit még el tudtuk vinni innen a kertből. Igaz, már ahhoz is többen kellettünk. Ezt a tököt viszont egyelőre meg se bírtuk mozdítani – meséli lapunknak a büszke töktulajdonos. Szabadhelyi Erik elmondta, mivel ez a hatalmas zöldség takarmánytök, ezért viszonylag puha, és pontosan emiatt nem is lehet akárhogyan kigörgetni a helyéről.

Szabadhelyi Erik szerint legalább 30-40 nap szükséges ahhoz, hogy óriásira növekedjen a tök
Fotó: Matey István

Gondozni, szeretni kell

Megtudtuk, ahhoz, hogy hatalmas tök növekedhessen a kertben, elengedhetetlen a megfelelő, jó minőségű termőhely. – Tavasszal találtam ki, hogy a kertem ezen részén lesz a megfelelő helye a töknek, sokat kísérleteztem már az elmúlt évek alatt. Azt hiszem, már a szenvedélyemmé vált ez a tevékenység. Azért, hogy ilyen szép nagyra nőhessen folyamatosan reagálnom kellett a természet változásaira. Szinte minden napos foglalkozást igényel a tök ahhoz, hogy ekkorára meg tudjon nőni. Nagyon sok esőre van szüksége, minél több esik, annál jobb. Sajnos az idei esztendő ebből a szempontból nem volt kedvező, de szerencsére nekem volt lehetőségem öntözni a tököt. Az is fontos, hogy már korán virágozzon, akkor, amikor még igazán jó idő van rá. Emellett sok részletre kell figyelni. Korábban már jártam úgy, hogy nevelgettem a tököt, gondoztam, de nem vettem észre, hogy időközben megszakadt az indája, akkor pedig már nem tudott tovább növekedni – részletezte.

Versenyre ugyan nem

Nem csak külföldön, Magyarországon is többen mérik össze nagyra nőtt tökeiket, a debreceni termesztő azonban nem viszi versenyre gondos munkájának látványos eredményét. – Egyelőre sajnos nincs lehetőségem elszállítani innen. Az ismerőseim és a barátaim járnak a csodájára csak, szerintük büszke lehetek, sokan viccesen meg is jegyezik, hogy jó nagy tököm van! Néhány éve sikerült egy megközelítőleg 150 kilogrammos óriási tököt beletennem az autóm rakterébe, de akkor is majdnem karambolt okoztam, annyira meglepte a közlekedőket a szokatlan látvány. Ez a takarmánytök rendkívül vizes, ezért ezt nem lehet megsütni. Bizonyosan pálinkát főzetek majd belőle, a magját pedig elteszem – tette hozzá Erik.

Bucsi Bernadett Ildikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában