Csapó János és Kátai János sikere

2020.10.26. 19:21

Miniszteri elismerést kapott két egyetemi professzor

A Debreceni Egyetem két egyetemi tanára az agrárminiszter kitüntetését vehette át az október 23-ai nemzeti ünnep alkalmából – írja a hirek.unideb.hu. Csapó János és Kátai János professzor több évtizedes oktatói és kutatói tevékenységét ismerték el a díjjal.

Fotó: kormany.hu / unideb.hu

Magyarország függetlenségéért a forradalom mártírjai tették meg az első lépéseket, a magyar nép együttes erővel lépett fel 1956 októberében a diktatúra ellen, a demokrácia helyreállítása és a nemzeti függetlenség érdekében – jelentette ki Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából megtartott budapesti ünnepségen.

Mint az az egyetemi portálon olvasható, a miniszterhelyettes arra emlékeztetett, hogy az 1950-es években ugyan meggyengült az agrártársadalom helyzete, de nem vesztette el hitét és egységét, megmaradt benne a készség és képesség az ismételt újrakezdésre. Farkas Sándor hozzátette: az agráriumnak az utóbbi időben is számos kihívást kellett leküzdenie, ezért minden eddiginél nagyobb szükség van a mezőgazdaságban dolgozók helytállására.

Az ünnepségen kiemelkedő tevékenységéért több szakember is kitüntetést vehetett át, közöttük a Debreceni Egyetem két professzora.

Nagy István agrárminiszter az Életfa Emlékplakett Bronz fokozata elismerést adományozta Csapó Jánosnak, a Debreceni Egyetem MÉK Élelmiszertudományi Intézet egyetemi tanárának, az élelmiszergazdaság, különösen a biokémia és az élelmiszer-analitika, a tejipar, a funkcionális élelmiszerek, valamint az élelmiszerhamisítás és annak kimutatása területén végzett mintegy 3 évtizedes magas színvonalú oktató és kutató munkájáért.

Fotó: kormany.hu / unideb.hu

Ugyancsak az Életfa Emlékplakett Bronz fokozata kitüntetést kapta meg Kátai János, a Debreceni Egyetem MÉK Agrokémiai és Talajtani Intézet egyetemi tanára. A professzor meghatározó szerepet játszott a kar oktatásszervező és irányító tevékenységében. Széleskörű oktatómunkát végzett a talajtan, talajökológia, talaj mikrobiológia, környezetbiológia tantárgyak tárgyfelelőseként a magyar és angol nyelvű képzésekben. Hazai és nemzetközi szinten elismert, kiemelkedő kutatási eredményeket ért el az agrotechnikai tényezők talajra, annak kémiai és mikrobiológiai tulajdonságaira gyakorolt hatásainak tanulmányozásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában