Virágpiaci körkép

2020.10.29. 07:30

Megrögzötten vesszük az árvácskát meg a krizantémot

A koszorúk és a mécsesek iránti kereslet szinte teljesen megszűnt, az élő virág került a lista elejére. 

MP

Fotó: Molnár Péter

A halottak napja alkalmából vásárolt virágok között a krizantém örvend a legnagyobb népszerűségnek. – A szálas krizantém az, amit a legtöbb vásárló kérni szokott. Tapasztalatok alapján az élő virág minden évben kelendőbb, mint bármely más. Az idei évben ez az időjárásnak is köszönhető, hiszen nincsen hideg ősz, nagy fagy, bár a krizantém még az esős időt is kifejezetten szereti – válaszolta a Napló kérdésére Keczeli Mónika virágárus. – Idén aránylag kevesen vásárolnak koszorút, illetve különböző tálakat. Utóbbiból azt szeretik a vásárlók, ami nem élő virágból készült, mert a mű tartósabb. Az árak tekintetében azt gondolom, hogy a tavalyi szinttől nem ugrottunk el sem felfele, sem lefele. Ezer forinttól ezerötszáz forintig már vannak krizantémok, de a rózsákat is sokszor keresik, melyek kétszáz forinttól elérhetőek, egészen négyszáz forintig – folytatta. – A rózsának az ára a tavalyi évben is ugyanennyi volt. A koszorú árai nem emelkedtek, ezer forinttól lehet kapni, – nagyságtól függően, – kétezerötszáz forintig. Az emberek kilencven százaléka a letisztult, ízléses, nem giccses vagy túldíszített darabokat részesíti előnyben – tette hozzá.

Keczeli Mónika elmondta, hogy a habrózsás, színes koszorúkat nem kifejezetten szeretik a vevők, inkább a terméses darabokat kedvelik, ami az őszi színeket harmonizálja, a bordó, a bézs, a barna és a narancsos színeket komponálva. – Egy koszorú tekintetében sokat változtat az áron, ha díszítve van. Nálunk csak terméses koszorú kapható, ami egyfajta, egy kategória, mivel a mi vevőink ezt szeretik – osztotta meg Keczeli Mónika. – Az angyalkákkal díszített darabokat advent idején szokták vásárolni, így halottak napja előtt nem is készítünk ilyet. Ekkor a toboz és a makk kerül előtérbe díszítőelemként. Különálló mécseseket nem árulunk, csak kis tálakat, amelyek mécsessel vannak díszítve. Ez a fiatalabbak körében elterjedtebb, az idősebbek inkább koszorút vesznek – tette hozzá.

Nagy Gyöngyi | Fotó: Molnár Péter

Inkább virág, mint koszorú

Nagy Gyöngyi virágárus szerint az idei évben a halottak napja előtti keresletet tekintve a kiültetős árvácska a legnépszerűbb, valamint a cserepes krizantém. – Az árak tekintetében a szálas virág csökkenő tendenciát mutat, mert nincs rá kereslet. A kisebb koszorúkra szintén kevés érdeklődő akad. A kiültetős, díszesebb növényekre csakugyan nincsen forgalom – tájékoztatta a Naplót Nagy Gyöngyi virágárus. – Kénytelenek voltunk az árakat is lentebb vinni, ezért az árvácska mindössze százötven forintba kerül. Nem jellemző a vásárlókra, hogy inkább koszorút visznek virágok helyett, hiszen nem mindegy, hogy megvesz az ember egy hatalmas bokrot hatszáz forintért, majd kiülteti, vagy beszerez egy koszorút, ami ezerkétszáz forintnál kezdődik, egészen négyezer forintig. Egy koszorún a díszítési elemek fokozatosan drágítják az árat. Természetesen ha nincs díszítve egy koszorú, azt meg sem veszik. Van, aki szalmás koszorút visz, mások pedig a tobozzal díszített darabokat, de mindenkinek más az igénye – ismertette. – A mécseseket most abszolút nem viszik, tapasztalat alapján az utolsó nap szokták megvenni az olcsó, százötven forintos darabokat. Régen egy vevő elvitt több mint tíz mécsest egyszerre, most azonban egy mécsest, egy cserepes virágot és maximum egy kis koszorút vesznek meg. Tíz darab kis koszorúba öltünk bele otthon temérdek időt, hogy feldíszítsük, és a nagyja még mindig itt van, pedig kihordjuk a virágpiacra rendszeresen. Egy különleges újítást is csináltam idén halottak napja előtt, díszkáposztából készítettem virágot, de nálunk nagyon sok idő, mire beindul az, hogy a megszokott darabokon kívül mást is vigyenek. A magyar emberek megrögzötten a krizantémot és az árvácskát veszik, és ettől egyszerűen nem tudnak elszakadni, holott véleményen szerint a kis tálakat kellene, hogy vigyék – vélekedett.

Lilla szívesen segít szüleinek a virágok árusításában, mivel a mindenszentek előtti nagy hajtásban sokkal több a vevő | Fotó: Molnár Péter

Fontos a segítőkészség

Gyarmati Miklósné nyugdíjas elmondta, hogy az összes virággal szemben a krizantém élvez előnyt, ha választania kell virágot mindenszentek ünnepén. – Mindenképpen élő világot választok a sírra, szín tekintetében változó, hogy fehéret vagy színeset veszek – mondta Gyarmati Miklósné. – A legfőbb dilemma minden alkalommal a mennyiség, hogy mennyit vegyek. Koszorút nem igazán szoktam vásárolni, hiszen két váza van a síron, amibe élő virágot szeretek tenni. Maximum háromezer forintot szánok két csokorra, és azt gondolom, hogy ekkor nem drága a virágok ára. Az áruk kiválasztásakor fontos szempont számomra, hogy nagy legyen a választék, a kiszolgálás segítőkész és kedves legyen, az eladó hagyja, hogy válogassak, esetleg segítsen benne. A virágok minősége és az árkategória is nagyon fontos számomra – emelte ki.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában