mesélő helytörténet

2020.10.25. 07:30

Harminc éve robbant ki a taxisblokád – ez történt Debrecenben

Az úttorlaszokon csak a mentőket, rendfenntartókat és a kivonuló szovjet egységeket engedték át.

Fotó: Napló-archív

Harminc évvel ezelőtt, 1990. október 25-én kezdődött a taxisok és fuvarozók országossá dagadt tüntetése, a taxisblokád. A tiltakozási hullámot az váltotta ki, hogy az Antall-kormány ipari minisztériuma bejelentette az üzemanyagok 65 százalékos áremelését az öbölháború okozta drágulásra és a szovjet szállítások akadozására hivatkozva.

Az új árak 1990. október 26-án, pénteken nulla órakor léptek (volna) életbe. Ez alapján például a 86-os oktánszámú benzin 56 forintba került volna, a 98-as 62 forintba, a gázolajak pedig 42–52 forintba. A tervezett döntésben az is benne foglaltatott, hogy az útalap mértéke az addigi tonnánkénti 4300 forint helyett 8300-ra nőtt volna.

Fotó: Napló-archív

Az eseményekről a Hajdú-bihari Napló is folyamatosan beszámolt, így a tudósítások sora már október 26-án, a címoldalon elkezdődött. Eszerint az áremelés miatt az előző este fél 9-től mintegy 800 taxis bénította meg Debrecen forgalmát, mivel szerintük (is) a kabinet gyakorlatilag lehetetlenné tette a megélhetésüket. Úgy vélték ugyanis, hogy az intézkedés a fuvarozási tarifák olyan mértékű megugrását váltja ki, amely miatt nem lesznek utasaik. A kormány bejelentése hatására a hajdú-bihari kutakat is megrohamozták az emberek, és a kormány szándéka ellenére pánikszerű felvásárlás kezdődött.

A Napló október 27-én már több oldalon foglalkozott a blokáddal. A riportok, tudósítások szerint úttorlaszt alkottak a gépjárművek többek között a Kistemplom előtti kereszteződésben, valamint a város határában futó utakon is. Papp Imre megyei rendőrfőkapitány garantálta, hogy a rendőrség semmiféle erőszakot nem alkalmaz a tüntetők ellen. Rendkívüli események azonban így is történtek, hiszen például a blokád második napján a Bem téren infarktust kapott egy nő, míg a Homokkertben egy férfi verekedni kezdett a kocsitorlasz miatt. Ugyanakkor az üzletekben is felvásárlási láz tört ki a várhatóan továbbgyűrűző áremelkedéstől tartva.

Fotó: Napló-archív

Október 26-án tárgyalások kezdődtek a taxisok, valamint a pénzügy- és a munkaügyi minisztérium vezetői között. A kormányzó MDF közleménye rámutatott: az ország válságos helyzetbe került, melynek kialakulásáért felelősség terheli a kormányt, valamint a taxisokat is, akik néhány óra alatt megszállták az ország stratégiai pontjait, és megbénították az ország vérkeringését.

A Vörös Hadsereg útján is megtisztult a levegő, az egész Debrecen egy nagy sétálóutca lett. A rendőrfőkapitány figyelmeztetett: el kell kerülni a pánikhangulatot és a hisztériát, amelynek már vannak jelei, ugyanis már többen telefonáltak a rendőrségre, benzinkút-robbantással fenyegetőzve.

A Napló riporterei az ezt megelőző hétvégén is dolgoztak, és a hétfői lapban a tapasztalataik is megjelentek. Eszerint a taxisok a lakosságnak engedtek, nem pedig a kormánynak. Akkorra a benzinkút-felrobbantással fenyegetőzők között olyan telefonáló is volt, aki már az Aranybika felrobbantását is kilátásba helyezte. Jugoszláv és szovjet kamionosok a taxisblokád miatt teljesen eltorlaszolták a Kassai utat. Mire a taxisok átengedték őket, addigra már többek között lengyel, román, szovjet és jugoszláv autók százai torlódtak fel Debrecen határaiban. A lakosság emiatt is végül kezdett elfordulni a tüntetőktől.

Fotó: Napló-archív

A megyeszékhely taxisai és Debreczeni Ferenc városi tanácselnök-helyettes október 28-án, vasárnap késő este állapodtak meg az országos egyezség ismeretében a demonstráció befejezéséről. A megállapodás megszületéséről a másnapi címoldalán számolt be a Hajdú-bihari Napló. A tudósítás arról tájékoztatott, hogy aznap éjféltől az üzemanyagárak egységesen 12 forinttal mérséklődnek. Így a 86-os benzin ára 44 forint, a 98-asé 50 forint lett literenként, míg a normál gázolaj 30 forintba kerülhetett.

A válság túlnőtt az áremelésen

Göncz Árpád köztársasági elnök október 26-án, pénteken nyilatkozatot adott ki. Ebben rámutatott arra is, hogy a válsághelyzet túlnőtt a benzináremelés kérdésén, s a válság politikai megoldást kíván. Az államfő javaslatot tett a kormánynak, hogy a hétfőn folytatódó tárgyalásokig függessze fel a benzinár-emeléssel kapcsolatos intézkedését.

Az úttorlaszokon csak a mentőket, a rendfenntartókat, valamint a kivonuló szovjet katonai konvojait engedték át. Az SZDSZ aktivistái Debrecenben is szórólapokat osztogattak, és amellett agitáltak, hogy az országnak haladéktalanul a lakosság bizalmát élvező, felkészült kormányra van szüksége – addig is azonban biztosítani kell az élet normális menetét. A lakosság segítette a taxisokat, sokan vittek a tüntetőknek enni- és innivalót, egy magángazda pedig sertéseket ajándékozott nekik.

A Napló hétfői (1990. október 29-i) megjelenése napján pedig már alakuló ülését tartotta az új önkormányzat képviselő-testülete, és a közgyűlésen a tisztségviselők között a megyeszékhely polgármesterét is megválasztották – dr. Hevessy József személyében.

dr. Hevessy József esküje

Vass Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában