Földünkért világnap

2020.10.21. 16:00

Felülvizsgálják a Debrecen, Ebes és Hajdúszoboszló levegőminőségére vonatkozó tervet

A kormány fontos feladatának tekinti a lakossági tüzelési módokkal kapcsolatos szemléletformálást.

20191028 Debrecen fotó: Matey István MI Hajdú-Bihari Napló Debrecenben a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke egymást követő két napon is meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, ezért Debrecen polgármestere elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

Fotó: Napló-archív

Az elmúlt évtizedben a légszennyező anyagok kibocsátásának jelentős csökkentése és a levegőminőség javulása érdekében számos intézkedést tettek. – Hazánkban a légszennyezés terén a legnagyobb problémát a kis méretű szállópor-részecskékkel való szennyezettség jelenti. Ennek forrása a közlekedés mellett a lakossági szilárd tüzelés. A nitrogén-oxidok kibocsátását szintén a közlekedés okozza, de az egyéb tüzelési, termikus eljárások is hozzájárulnak – válaszolta a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal a Napló kérdésére, melyet a Földünkért világnap (október 21.) alkalmából tettünk fel.

– Az Európai Unióhoz történő csatlakozáskor, 2004-ben készültek levegőtisztaság-védelmi intézkedési programok, melyeket a területileg illetékes környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségek állítottak össze. Számítások szerint az intézkedések hatására a kis méretű szálló por kibocsátása tekintetében átlagosan 10-20 százalékos csökkenés érhető el.

„A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal idén kiemelt feladatként végzi a Debrecen, Ebes és Hajdúszoboszló települések közigazgatási területére vonatkozó levegőminőségi terv felülvizsgálatát”

– tette hozzá válaszában az illetékes.

A környezetünkben keletkező zaj egy része csak átmenetileg és néhány embernek okoz kellemetlenséget, más részük azonban tartósan és nagy területen terheli a környezetet. – A környezetet terhelők közé elsősorban a közlekedési létesítmények és a jelentősebb ipari üzemek tartoznak. Útjaink, vasútjaink, repülőtereink zajcsökkentése azonban nem könnyű feladat, mivel bonyolult forgalmi rendszer és kialakult településstruktúra mellett kell megoldásokat keresni – részletezte a hivatal. – A környezetvédelmi jogszabályok zajterhelési határértéket állapítanak meg. Veszélyes mértékű az olyan környezeti zaj, amely meghaladja a külön jogszabályban megállapított zajszennyezettség, illetve a zajkibocsátás megengedett határértékét – osztották meg.

Hajdú-Bihar megyében egy, sem fizikai, sem kémiai úton le nem bomló hulladékot fogadó hulladéklerakó üzemel Hajdúszoboszló területén, három regionális hulladéklerakó található Debrecenben, Berettyóújfaluban és Hajdúböszörményben, valamint egy települési szilárdhulladék-lerakó működik Nádudvaron.

Rendszeresen ellenőrzik

– A regionális rendszerekhez lerakó, válogatómű, illetve komposztálótelep tartozik. A bezárt lerakóval rendelkező települések legnagyobb része ezekhez, kisebb része pedig a szomszédos megyékben alakult regionális rendszerekhez csatlakozott. A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal a lerakókat rendszeresen ellenőrzi. Az ellenőrzések célja annak vizsgálata, hogy a hulladék elhelyezése a jogszabályokban, illetve a kormányhivatal által kiadott engedélynek megfelelően történik-e – ismertette a hivatal. – A keletkező hulladékmennyiség csökkentésére Magyarország Kormánya több, erre irányuló kezdeményezést támogat: itt említhetnénk a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, valamint az Európai Hulladékcsökkentési Hetet, melyeken a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal is rendszeresen, aktívan részt vesz – fűzték hozzá.

Magyarország kiemelt célja a környezet védelme és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás, hiszen mindannyian tiszta vizet, tisztább levegőt, tisztább környezetet szeretnénk.

Klímasemleges kibocsátás

– A kormány következetesen halad a kitűzött célok felé, melyek a következők: 2030-ig a villamosenergia-termelés 90 százalékban karbonsemleges lesz. 2050-re a klímasemleges kibocsátás a cél, ami a nukleáris kapacitások szinten tartásával, a megújuló villamos energia termelésének az ösztönzésével és átfogó közlekedés-zöldítési programmal érhető el – jelentette ki a megyei kormányhivatal.

Vámosi Kira

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában